Armoede in Nederland valt met louter geld niet te bestrijden

Afgaande op het nieuwe boek ’Onzeker bestaan, Leven aan de rafelrand van de arbeidsmarkt’ telt Nederland 1,25 miljoen mensen die zich uit de naad werken voor een hongerloontje.

Het aantal hangt af van de criteria. Volgens de gebruikelijke Europese definities zijn er 200.000 werkende armen, maar ook dat is nog altijd veel. Gevoegd bij een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waarin staat dat 343.000 schoolkinderen opgroeien in armoede, en veel minder sporten dan klasgenoten in fortuinlijker omstandigheden, mag duidelijk zijn dat Nederland nog altijd een armoedeprobleem heeft.

Geldgebrek is slechts een beperkt deel van dat probleem. Er is een vangnet van minimumloon en bijstand. In principe moet dat genoeg zijn voor basale levensbehoeften. Dat velen toch niet of nauwelijks rond kunnen komen, daarvoor is een breed scala aan oorzaken.

Zo is voor alleenstaande moeders de hoogte van het minimumloon niet zozeer het probleem, maar het beperkte aantal uren dat zij kunnen of willen werken. Lang niet iedereen die in aanmerking komt voor aanvullende bijstand, maakt daar gebruik van, soms door trots, soms door onwetendheid. De schoonmakers op Schiphol storen zich niet zozeer aan hun lage loon, maar voelen zich als oud vuil behandeld. De niet-sportende kinderen uit arme gezinnen hebben daar soms gewoonweg geen zin in, meldt het SCP. Te vrezen valt dat deze kinderen zich buitengesloten voelen.

Voor een zo veelkoppig probleem bestaan geen instant-oplossingen. De overheid, landelijk en lokaal, kan een rol spelen door de toegang tot aanvullende bijstand makkelijker te maken. Zij hoort erop toe te zien dat mensen minstens het minimumloon uitgekeerd krijgen, ook de mensen met de pulpbaantjes zonder vast contract. Maar wie zijn leven door psychische problemen niet op orde krijgt, is waarschijnlijk het meeste gebaat bij hulp van een maatschappelijk werker of psycholoog. Wie diep in de schulden zit, kan het beste aankloppen bij de schuldhulpverlening. Scholing is de beste remedie voor laagopgeleiden die niet genoeg kunnen verdienen. En onttrekt een kind zich aan buitenschoolse activiteiten, dan is het aan de school om het er met de haren bij te slepen.

De werkende armen die Will Tinnemans in zijn boek beschrijft, willen zich wel aan de armoede ontworstelen, maar slagen daar op eigen kracht niet in. Dat horen velen zich aan te trekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden