commentaar

Armoede in de publieke sector is al te lang verwaarloosd

null Beeld anp
Beeld anp

Migratie en klimaat zijn onderwerpen die het gisteren begonnen politieke seizoen zullen beheersen, twee onderwerpen waarbij het wel duidelijk geworden is dat Nederland niets kan zonder zijn Europese partners. Het derde onderwerp is een puur binnenlandse aangelegenheid, waarover de politieke discussie in de volle breedte gevoerd moet worden.

Na vele jaren bezuinigen en nadruk op het terugdringen van het jaarlijkse tekort op de overheidsbegroting en een groeiende overheidsschuld staat de politiek voor nieuwe vragen. De lijst vertegenwoordigers van en werknemers in allerlei overheidsdiensten en sectoren die wijzen op de ernstige tekorten in de taakvervulling en de noodzaak extra te investeren, wordt langer en langer.

Ambtenaren die terecht wijzen op het feit dat hun salaris is achtergebleven, zitten niet alleen in het onderwijs, maar in tal van overheidsdiensten. Maandag vroegen werknemers in de jeugdzorg om extra geld en stelden de samenwerkende universiteiten dat om de ergste nood te lenigen er een investering nodig was van een half miljard euro.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging de discussie al over de vraag of de groeiende private rijkdom niet gepaard ging met een toenemende publieke armoede. Sindsdien is het deel dat de overheid via belastingen en premies opeist van het nationaal inkomen drastisch gedaald. Het neo-liberalisme was tot nu toe mode en niet alleen in liberale partijen.

Het regeerakkoord van het derde kabinet-Rutte voorziet ook in tal van extra investeringen. In de langdurige zorg, in het leger en in het onderwijs. Maar het is niet genoeg.

Het derde grote onderwerp dat de politiek het komende jaar zal bezighouden, is dan ook het aloude verdelingsvraagstuk. Natuurlijk is het goed dat burgers ook in hun portemonnee merken dat het al een tijdje goed gaat met de economie. Maar de publieke sector is al te lang verwaarloosd. Dat wil niet zeggen dat overheidsschuld geen uiterst belangrijke zaak is. Maar voor de afweging tussen al die belangen is nu juist de politiek in het leven geroepen.

De scheiding tussen inkomsten en uitgaven in de begroting sinds Gerrit Zalm minister van financiën was, heeft veel goeds gebracht. Tegelijkertijd betekende die scheiding dat onverwachte groei van de economie en daarmee onverwachte groei van de overheidsinkomsten, zelfs niet deels gebruikt kon en mocht worden voor investeringen in de collectieve sector.

De regel dat we, ongeacht de omstandigheden, daar koste wat het kost aan vast dienen te houden, dient ter discussie te komen staan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Eerdere commentaren vindt u hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden