Arminius en zijn nazaten

FOTO’S PAUL BREUKER

Museum Catharijneconvent en dagblad Trouw presenteren deze week ’Prachtig Remonstrant’ – portretten van remonstranten. Het museum toont vanaf 14 januari de vier hierbij afgedrukte foto's plus drie andere portretten, naast prenten uit het remonstrantse verleden.

Remonstranten mogen best meer kinderen krijgen, adviseert Christiane Berkvens in de glossy Arminius. Met 84 pagina’s glim, glimlach en vuurwerk viert de Remonstrantse Broederschap het vierde eeuwfeest. Klein is dit kerkgenootschap van vrijheidslievende christenen. Terwijl ze toch zo tolerant zijn, en vol goede moed en dito bedoelingen. Arminius, de voorvader der remonstranten, was allesbehalve iemand die alles eigenlijk wel goed vond. Hij stond pal voor zijn principe dat de mens wel degelijk zelf iets te willen heeft. Anders dan Calvijn, dus. Maar wel even streng.

Remonstranten herdenken aanstaande donderdag dat het 400 jaar geleden is dat de ’Remonstrantie’ werd ondertekend. Dat verzoekschrift – met daarin opvattingen van Arminius die in 1609 was overleden – ging over een lopend debat over de predestinatieleer en was gericht aan de Staten van Holland.

Vier eeuwen later blijkt het lastig, om een principe van vrijheid en tolerantie breed aan de man te brengen. Zoveel persoonlijke vrijheid is er nu, dat er eerder behoefte lijkt aan grenzen. Precies daar ligt de uitdaging voor de remonstranten van nu. Gedreven, in de geest van Arminius, verdedigen ze nog altijd de vrije wil. Als geen ander ervaart de remonstrant dat er grenzen zijn aan vrijheid, en vooral, waar die liggen.

In Arminius komen zeven remonstranten aan het woord over principes, over de grenzen van de vrije wil. Trouw werkte mee aan de totstandkoming van de glossy en laat vandaag vier van hen aan het woord over remonstranten in de 21ste eeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden