Armeniërs naar stembus

(Novum/Ap) - De Armeniërs hebben dinsdag hun stem uitgebracht in presidentsverkiezingen die werden overschaduwd door de ontwikkelingen rond Kosovo en de mogelijke weerslag daarvan op het beleid voor de Armeense enclave Nagorno-Karabach. Voor het overige stonden de verkiezingen voornamelijk in het teken van de economische stagnatie en fraudebeschuldigingen.

De keuze ging tussen de invloedrijke premier Serge Sarkisian (53) en oud-president Levon Ter-Petrosian (63), die Armenië leidde van 1991 tot 1998. Sarkisian, die de steun heeft van aftredend president Robert Kotsjarian, was in de peilingen favoriet.

Ter-Petrosian repte van 'honderden, duizenden' onrechtmatigheden bij de verkiezingen. Een woordvoerder zei dat tientallen leden van de oppositie zijn mishandeld, dat zich gevallen van omkoperij hebben voorgedaan en dat er valse stembiljetten zijn gesignaleerd.

De onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo vergroot de spanningen in Armenië over de kwestie Nagorno-Karabach, dat sinds een bestand in 1994 wordt bestuurd door Armenië. Het gebied, dat geheel in Azerbeidzjan ligt, wordt ook opgeëist door Azerbeidzjan. Het staakt-het-vuren maakte een einde aan een zes jaar durende oorlog tussen beide voormalige Sovjet-republieken die zo'n dertigduizend mensen het leven kostte en ruim een miljoen mensen van huis en haard verdreef.

Sarkisian en Ter-Petrosian verschillen van mening over Nagorno-Karabach. De oorlogsheld Sarkisian, afkomstig uit de enclave, is minder dan Ter-Petrosian geneigd tot een compromis. Ter-Petrosian werd in 1998 mede tot aftreden gedwongen omdat hij in de kwestie-Nagorno-Karabach te veel concessies zou hebben gedaan.

Armenië heeft economisch zwaar te lijden onder blokkades van Azerbeidzjan en Turkije. De blokkade door Azerbeidzjan is het gevolg van de onenigheid over Nagorno-Karabach. De Turkse blokkade komt omdat Ankara woedend is over het oprakelen van de kwestie van de Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De Verenigde Staten zijn een belangrijke financiële donor van Armenië. Die steun is evenwel afhankelijk van economische en politieke hervormingen. Frauduleuze verkiezingen zouden de hulp in gevaar kunnen brengen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden