Arme landen krijgen extra klappen door crisis

Pakistaanse vrouwen houden in Karachi sikkels omhoog uit protest tegen de hoge voedselprijzen. (AFP)

De voedselcrisis verergert volgend jaar als gevolg van de economische malaise. De armen in de wereld worden opnieuw hard getroffen.

Arme mensen in de wereld gaan er volgend jaar in koopkracht op achteruit. Ook de voedselproductie in ontwikkelingslanden zal, mede door de economische crisis, flink dalen. Daar waarschuwen de internationale arbeidsorganisatie (ILO) en de FAO, de VN-voedsel- en landbouworganisatie voor.

De vraag naar rijst, maïs en graan is al behoorlijk afgenomen – voor een deel de verklaring van de dalende voedselprijzen – sinds de uitbraak van de economische crisis. De situatie verslechtert in 2009. Volgens Juan Somavia van de ILO neemt het aantal mensen dat leeft van minder dan 1 dollar per dag in 2009 toe met 40 miljoen, het aantal mensen dat leeft van minder dan 2 dollar per dag stijgt met 100 miljoen.

Dat de prijzen voor gewassen van maïs, graan en rijst de afgelopen maanden ongekend hard gedaald zijn – sinds juli met 50 procent – duidt volgens de FAO niet op het einde van de voedselcrisis. Die prijsdalingen, voornamelijk veroorzaakt door dalende brandstofprijzen en een aantrekkende dollar, zijn volgens de FAO van tijdelijke aard. Op lange termijn zorgt een sterke afname van de voedselproductie in de arme landen voor grote problemen. De productie van graan, maïs en rijst moet drastisch omhoog om een nieuwe voedselcrisis het hoofd te bieden schrijft de VN-voedselorganisatie in zijn jongste ’Food Outlook’.

De graanoogst is weliswaar toegenomen, maar alleen in ontwikkelde landen en de opkomende economieën van India, China en Brazilië. In de arme ontwikkelingslanden daalt de productie. Die daling zet volgend jaar door als gevolg van de economische crisis, waarschuwt de FAO. Want boeren in ontwikkelingslanden, die sterk afhankelijk zijn van financiering, hebben steeds minder toegang tot kapitaal.

De afgelopen maanden kampten boeren in ontwikkelingslanden al met stijgende brandstofprijzen, waardoor er weinig ruimte overbleef voor verhoging van de voedselproductie. En door exportrestricties, die verschillende ontwikkelingslanden deze zomer invoerden om de voedselprijzen te drukken, hebben niet alle boeren geprofiteerd van hoge voedselprijzen. Vietnam bijvoorbeeld exporteerde minder rijst deze zomer om de eigen bevolking van voedsel te blijven voorzien.

In 2050 moet de voedselproductie volgens de FAO verdubbelen om de groeiende wereldbevolking te blijven voeden. De bevolkingsgroei vindt niet op het platteland plaats, maar in de stad. Dat betekent dat boeren, vooral in ontwikkelingslanden, een stuk efficiënter moeten gaan produceren. En daar hebben ontwikkelingslanden de afgelopen jaren veel laten liggen. De Asian Development Bank schreef onlangs in een rapport dat de Aziatische landen irrigatie- en transportnetwerken moeten verbeteren en nieuwe technologie moeten invoeren om op lange termijn hun groeiende bevolking (die meer gaat consumeren) te blijven voeden.

Niet alleen de economische crisis speelt de landbouw in ontwikkelingslanden op lange termijn parten. Ook de klimaatverandering bedreigt de productie. De International Panel for Climate Change berekende onlangs dat een temperatuurstijging van 2 graden zorgt voor een sterke afname van de productie van voedselgewassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden