Arme klopt vaker aan bij kerk Alleenstaanden en werklozen hebben het nog steeds zwaar

door Lodewijk Dros en Emiel Hakkenes

Steeds meer arme Nederlanders doen een beroep op kerken. De financiële hulp van de kerk steeg afgelopen jaar met 60 procent.

Dat blijkt uit het rapport ’Armoede in Nederland’ van Kerkinactie, de hulpverleningsinstantie van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), dat vandaag verschijnt. Die timing, vlak voor de verkiezingen, is toevallig, zegt onderzoeker Evert Jan Hazeleger van Kerkinactie.

Voor de tweede keer heeft Kerkinactie plaatselijke diaconieën gevraagd wat zij merken van armoede. Van de ruim 2000 protestantse diaconieën doet een overgrote meerderheid aan armoedebestrijding. Ze geven geld en voedsel en helpen met het invullen van formulieren.

Dit jaar werd ruim 10.000 keer een beroep gedaan op de diaconie, een toename van eenderde. Per geval werd aanmerkelijk méér geld gevraagd. Het hulpbedrag liep op tot ruim 7 miljoen euro, een stijging van 60 procent.

Uit de donderdag gepresenteerde Armoedemonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau bleek dat ouderen het dit jaar beter hebben gekregen. „Dat klopt”, zegt Hazeleger, „maar de financiële situatie van alleenstaanden met kinderen, werklozen en asielzoekers is onverminderd moeilijk.”

Het rapport van Kerkinactie wordt vandaag aangeboden aan minister De Geus van sociale zaken. „Ik heb er niets tegen dat diakenen een handje helpen met het invullen van formulieren”, laat hij weten.

De minister vindt niet dat de kerk het werk van de overheid opknapt. „De overheid moet mensen zo snel mogelijk weer op de been helpen. Maar ze moeten het zélf doen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden