Arme Irakezen zien voedselpakket gehalveerd

De Iraakse regering heeft per 1 januari het aantal basismiddelen in de voedselrantsoenen gehalveerd, van tien naar slechts vijf basisproducten. Miljoenen Irakezen leven onder de armoedegrens en zijn niet in staat de marktprijzen voor levensmiddelen te betalen. Maandelijks krijgen zij van de overheid een pakket met basisbenodigdheden.

Een Irakees met een voedselpas krijgt in 2008 maandelijks 3 kilo rijst, 2 kilo suiker, 1 liter olie, 9 kilo bloem en 250 gram melkpoeder. Vanwege de stijgende voedselprijzen en de inflatie moest het budget worden verdubbeld naar 7,2 miljard dollar, maar de regering kon dat bedrag niet vrijmaken. De enige andere oplossing was het halveren van de lijst met producten. Onder andere bonen, babymelk en zeep zijn van de lijst geschrapt.

Ongeveer tien miljoen Irakezen zijn van het voedselpakket afhankelijk. „Het is schrijnend”, zegt Cedric Turlan van de NGO Coördinatie Commissie in Irak. Vermindering van de producten zal volgens hem leiden tot verdere ondervoeding van de meest kwetsbaren. „Mensen hebben het al moeilijk genoeg, dit kunnen ze niet gebruiken”, zucht Turlan.

Saddam Hoessein voerde in 1991 het Public Distribution System (PDS) in, als antwoord op de economische sancties na de inval in Koeweit.

De regering wil het programma stopzetten vanwege de hoge kosten. Daarnaast bemoeilijken diefstal en corruptie de distributie. De minster van Handel, Aboed Falah al-Soedani, heeft gewaarschuwd dat zolang er sprake is van stijgende prijzen en hoge werkloosheid, het afschaffen leidt tot een ontoelaatbare verslechtering van de levensomstandigheden. Hij pleit daarom voor het langzaam afbouwen van het programma. In juni 2008 moet het aantal mensen dat van voedselhulp afhankelijk is teruggebracht zijn tot vijf miljoen.

Volgens de Verenigde Naties leeft 15 procent van de Irakezen onder de armoedegrens, met een budget van minder dan een halve dollar per dag. Vooral kinderen zijn het slachtoffer, 28 procent is ondervoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden