Arme en rijke kindjes mogen niet door één deur

PETRA JANBROERS

Het is een monumentale villa, waar de Belgische koninginnen Fabiola en Paola, oud-premier Guy Verhofstadt en wielrenner Eddie Merckx weleens een vorkje kwamen prikken. Nu het voormalige, gerenommeerde restaurant Savarin in het West-Vlaamse Roeselare is omgebouwd tot kinderdagverblijf Snoezel XL zijn het de kindjes van welgestelde Vlamingen die 's morgens bij de statige voordeur worden afgeleverd. Kroost van minder vermogende ouders is ook welkom: maar dan via de zij-ingang. Die baby's, peuters en kleuters brengen de dag gescheiden van de luxepaardjes door in afzonderlijke ruimtes, met eigen verzorgers, speelgoed en toiletten.

Een aantal misnoegde ouders trok vorige week aan de bel. "Mijn zoon merkt natuurlijk niet dat hij met tweedehands speelgoed moet spelen", zegt een moeder, anoniem, in dagblad De Morgen. "Maar als ouder voel je je toch wat minder. Omdat iedereen weet dat je de luxecrèche niet kunt betalen."

Ouders als zij maken gebruik van een subsidiesysteem voor kinderopvang dat IKG heet en inkomensafhankelijk is. De Vlaamse overheid betaalt bij.

Voor de 'rijke' kinderen kost een dag opvang in Snoezel XL 21,50 en een halve dag 15 euro. Er is nieuw speelgoed en materiaal voor hen. 'Wil jij een ideale, super de luxe crèche voor je kindje?', adverteert het bedrijf. De crèche biedt ook een strijkdienst aan, heeft een eigen bistrootje waar (groot-)ouders tussen de middag kunnen lunchen om van hun (klein-)kinderen te genieten en een traiteur waar de ouders meeneemmaaltijden kunnen bestellen.

"Toen we toevallig iets kwamen eten in Savarin lanceerde iemand het idee om hier een kinderdagverblijf te starten. Zo ging de bal aan het rollen", vertelden de nieuwe uitbaters, Caroline Deprez en Dominique Halfmartin, vorig jaar aan Het Laatste Nieuws toen bekend werd dat het hotel-restaurant na 34 jaar de deuren sloot. Na een verbouwing opende de crèche eind september 2014. Er zijn 45 inkomensgerelateerde plaatsen, dertig luxe verblijfplaatsen en 26 buitenschoolse opvangplaatsen. De 45 kinderen die Deprez al elders in Roeselare, een welvarende stad op steenworp afstand van Kortrijk en de Franse grens, in de opvang had, verhuisden mee. "Ik doe niet anders dan de regels toepassen", verdedigt ze haar concept. "En alle kinderen krijgen hetzelfde eten." Dat eten wordt verzorgd door Halfmartin, die kok is.

Volgens de wet moeten crèches een gescheiden administratie en boekhouding voor 'vrije' en voor IKG-kinderen bijhouden. Daardoor zijn er doorgaans verschillende kinderdagverblijven voor alleen 'rijke' of voor alleen 'arme' kinderen.

De Vlaamse overheidsinstelling die verantwoordelijk is voor toekenning van de subsidies aan ouders, Kind en Gezin, is geschrokken van de commotie rond Snoezel XL. "Het is niet de bedoeling dat ouders het gevoel krijgen dat rijke en arme kinderen uit elkaar gehouden worden." Dit najaar wordt bekeken of de gescheiden systemen gecombineerd kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden