Armando Museum niet meer te redden

AMERSFOORT (ANP) - Het pand en de toren van het Armando Museum in Amersfoort zijn niet meer te redden. In het museum brak maandagmiddag rond half twee brand uit. Het museum is gevestigd in de negentiende-eeuwse Elleboogkerk aan de Langegracht.

Omdat de toren van het museum op instorten staat, zijn alle gebouwen in de omgeving ontruimd. Voor omwonenden is een opvanglocatie in het stadhuis ingericht. ,,Op dit moment hebben enkele tientallen mensen zich gemeld in de opvanglocatie. We houden er ernstig rekening mee dat de mensen hier vannacht ook moeten blijven'', liet een woordvoerder van de gemeente Amersfoort weten.

De directeur van het Armando Museum, Gerard de Klein, denkt dat de hele collectie van het museum verloren is gegaan. ,,Het is zwaar klote. We staan hier in elkaars armen te huilen.'' Op het moment dat de brand uitbrak was er niemand in het museum. Toen de medewerkers door de brandweer werden gewaarschuwd, mocht niemand het pand meer in.

Renovatie

Het pand naast het museum wordt gerenoveerd. De Klein laat weten dat dat pand in de steigers staat en dat op het moment van het uitbreken van de brand dakbedekkers aan het werk waren. Officieel is er over de oorzaak van de brand nog niets bekend.

Het museum toont het werk van een van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars: Armando (Amsterdam 1929). Zijn werk omvat grote en monumentale schilderijen en sculpturen, tekeningen en poëtische grafiek. Het museum is ook een documentatie- en kenniscentrum voor het werk van Armando. In het kader van de tentoonstelling 'In het woud' hingen er nu ook werken van andere kunstenaars, onder wie Albrecht Dürer, Hercules Segers, Andreas 'Andries' Schelfhout, Jacob van Ruisdael, Anton Mauve, M.A. Koekkoek, Ch.F. Daubigny en Willem Bastiaan Tholen. Ook deze werken moeten als verloren worden beschouwd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden