Armada van grote schepen in haven van Den Helder

Albertine Bloemendal

den helder – Den Helder is tot en met zaterdag in de ban van grote schepen. In verband met de zogeheten Tall Ships’ Races. Bezoekers dromden gisteren al samen om de schepen te zien binnenvaren. Maar teleurstelling voor velen: de meeste lagen al aan wal.

In de haven van Den Helder liggen tot en met zaterdag zo’n 75 grote zeilschepen uit Europa, Azië en Zuid-Amerika aangemeerd. Volgens Evert van den Broek, operationeel directeur van het SAIL evenement, is het voor het eerst sinds de Gouden Eeuw dat zich zo’n grote armada van tall ships in Nederlands water verzamelt. De organisatie verwacht dat zo’n 400.000 bezoekers het evenement zullen aandoen.

Botenliefhebber Bert Wegener is speciaal uit Doetinchem gekomen voor de races. Net als vele anderen keek hij vooral uit naar de aankomst van de zeilschepen, maar onderweg kwam hij erachter dat veel boten maandag en dinsdag al waren binnengevaren.

„Dat vind ik heel jammer”, zegt Wegener duidelijk teleurgesteld. „Ik hoopte ze vrij te zien op het water. Als je op het programma afgaat, krijg je het idee dat ze vandaag als parade binnen zouden komen over het Marsdiep. Dat is het allermooiste om te zien. Ik had daar echt naar uitgekeken.”

Volgens een woordvoerder van de Tall Ships’ Races zijn er door de weersomstandigheden veel schepen te vroeg en te laat binnengekomen. „Aan het begin van de race was het weer buitengewoon gunstig waardoor de eerste schepen al erg vroeg binnenkwamen. Maar de afgelopen dagen is het weer verslechterd waardoor de achterhoede nogal wat vertraging heeft opgelopen.”

Maar ook aangemeerd trekken de tall ships veel bekijks. Vooral het Mexicaanse marineschip Cuauthémoc is erg populair. De vriendelijke bemanning wacht bezoekers in keurige marinepakken op. Vrouwen krijgen galant een hand gereikt bij het op- en afstapje terwijl vrolijke Mexicaanse muziek uit de boxen schalt.

Ruud van der Zwet vindt het ’fantastisch’ zoveel schepen in Den Helder bij elkaar te zien. Hij hoopt dat het de stad beter op de kaart zal zetten. „Ik heb drie kinderen en die vinden het geweldig om die boten van binnen te bekijken.”

Wie de schepen toch liever in parade ziet varen, moet wachten tot zaterdag. Dan zal de hele vloot onder het toeziend oog van prins Maurits weer in volle glorie over het Marsdiep vertrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden