Arkoun bedrijft geen politiek, maar vooral wetenschap

Van een onzer veslaggevers AMSTERDAM - Onder grote belangstelling en zonder enige wanklank heeft professor Mohammed Arkoun gisteren zijn eerste gastcollege gegeven aan de Universiteit van Amsterdam. Hij verklaarde zich bereid tot een open gespek met iedereen die dat wenst.

"Ik ben een wetenschapper" , aldus Arkoun. "Ik wil een wetenschappelijke discussie op gang brengen. Voor politiek of militante ideologieen bent u bij mij aan het verkeerde adres."

'God is dood, vive l'atheisme (leve het atheisme)', staat geschreven op het groene schoolbord in de collegezaal van de Universiteit van Amsterdam. Voordat de moslim-hoogleraar zijn eerste gastcollege begint, wist een medewerker de kreet snel van het bord. "Ik ben niet geschokt door deze woorden" , zegt professor Arkoun even later. "Ik zal ze behandelen als een stelling, die wetenschappelijk dient te worden onderzocht." Arkoun maakte duidelijk dat hij het gesprek tussen Europa en de islam wil vernieuwen door een kritische vergelijking van beide culturen.

Naast honderden studenten en journalisten werd het college bijgewoond door een groot aantal vertegenwoordigers van moslimorganisaties. Van protesten uit islamitische kringen was niets te merken. Ook het besloten gesprek dat Arkoun na het college had met vertegenwoordigers van onder andere Marokkaanse, Turkse, en Surinaamse moslimgroepen verliep volgens een medewerker van het Amsterdams Centrum Buitenlanders (ACB) zonder wanklank. Wel bestaat er verschil van mening tussen het ACB en met name de Turks Islamitisch Culturele Federatie (TICF) over de gang van zaken rond de bijzondere leerstoel waarvoor Arkoun is voorgedragen. De TICF, waarbij 85 Turkse moskeeverenigingen zijn aangesloten, is in haar wiek geschoten, omdat zij over de komst van Arkoun niet is geraadpleegd. De TICF vraagt al jaren om een leerstoel islam aan een Nederlandse universiteit, en ziet daarop het liefst een Turk plaatsnemen. "Er is maandag overleg geweest met het TICF" , aldus G. J. Harbers, directeur van het ACB. "Daarin zijn een hoop misverstanden uit de weg geruimd, het gesprek zal komende weken doorgaan." Voorzitter E. Ates van de TICF bevestigt dat het niet de persoon van Arkoun is waartegen de TICF bezwaar heeft, maar de manier waarop de leerstoel tot stand kwam. De toekenning van de eerste 50 000 gulden subsidie door WVC kwam twee weken terug als een volslagen verrassing voor de landelijke moslimorganisaties. "Het creeren van een breed draagvlak voor de persoon die op de leerstoel komt, is een verantwoordelijkheid van het ACB" , aldus WVC. Volgens het ACB is de tijd voor het scheppen van dat draagvlak in het hele land te kort geweest. Vrijwel alle Amsterdamse moslimorganisaties juichen de komst van Arkoun toe.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden