Arkansas voert dan toch executie uit

doodstraf - Producenten van geneesmiddelen willen niet langer meewerken aan executies. Maar sommige staten in de VS zetten door.

VAN ONZE REDACTIE BUITENLAND

In de Amerikaanse staat Arkansas is voor het eerst in bijna twaalf jaar weer een doodvonnis voltrokken. Het is de eerste in een reeks van acht executies, die de zuidelijke staat allemaal nog voor het einde van de maand wil uitvoeren.

De houdbaarheidsdatum van het middel dat nodig is om de gevangenen buiten bewustzijn te brengen, vervalt namelijk tegen die tijd, en farmaceutische bedrijven doen geen nieuwe leveringen meer.

Rond de executiegolf van Arkansas is veel commotie ontstaan. Vorige week spanden twee bedrijven een kort geding aan om ervoor te zorgen dat hun middelen niet werden ingezet tijdens de acht voltrekkingen die de staat wil uitvoeren. Ook Amnesty International, met Johnny Depp als ambassadeur, had eerder al aan de gouverneur gevraagd om de executies op te schorten.

Woensdag hield het Amerikaanse hooggerechtshof de voor donderdag geplande executie van Stacey Johnson nog tegen, omdat een van de leveranciers een nieuwe klacht had ingediend. Volgens het hof moet er in die zaak eerst een DNA-onderzoek worden afgerond voor de executie kan plaatsvinden.

De gevangene die donderdag wel werd geëxecuteerd was de 51-jarige Ledell Lee. De man vermoordde in 1993 zijn buurvrouw nadat hij haar had overvallen. Lee zat meer dan 20 jaar in de dodencel, maar heeft de feiten altijd ontkend.

De Verenigde Staten blijven een van de weinige westerse landen waar de doodstraf nog wordt uitgevoerd, al is het aantal executies in de loop der jaren flink afgenomen. In 1998 werden nog 300 vonnissen voltrokken, in 2015 waren dat er nog maar 28.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden