Arjen Lubach: 'Wat een bizar toeval!'

null Beeld ANP Kippa
Beeld ANP Kippa

Dat het interview dat Arjen Lubach gisteren met RTL-correspondent Olaf Koens hield precies gelijk was aan een eerder gesprek van Koens met Matthijs van Nieuwkerk, berust volgens Lubach op puur toeval. Hij benadrukt in een reactie 'dat er geen kwade opzet in het spel is".

"De redactie van het VPRO-programma Zondag met Lubach betreurt dat een interview met correspondent Olaf Koens identiek blijkt te zijn aan een gesprek dat Koens eerder voerde in De Wereld Draait Door", staat in een persverklaring.

Lubach sprak met Koens over zijn ervaringen in Rusland naar aanleiding van zijn boek Oorlog en Kermis. NOS-nieuwslezer Matijn Nijhuis zette een compilatie van beide interviews op YouTube en daaruit blijkt dat beide gesprekken bijna woord voor woord gelijk waren. Arjen Lubach: "Ik heb vanmorgen met stijgende verbazing zitten kijken naar een compilatie van beide interviews. De gelijkenis is verbijsterend. Als je een gast interviewt die al in meerdere talkshows te gast was, is het logisch dat er enige overlap zit in de gesprekken. Maar dat het zo dichtbij elkaar ligt, daar schrik ik echt van."

Bizar toeval
Lubach vervolgt: "Aan de andere kant: dit moest natuurlijk een keer gebeuren. Na ruim zestig jaar Nederlandse televisie met zoveel zenders zijn er ontelbare uren zendtijd verstreken. Dan is het onvermijdelijk dat een aantal minuten een keer identiek is. Het is zoals het bekende voorbeeld van de chimpansee met de typemachine: als je 'm er maar lang genoeg achter zet, schrijft hij uiteindelijk het hele oeuvre van Nescio. Niets meer dan een bizar toeval."

Producent Human Factor van het VPRO-programma zegt geen verdere stappen te ondernemen naar aanleiding van het incident: "We zullen een stevig gesprek voeren met de redacteur die dit interview heeft voorbereid. Betere research kan dit soort fouten in de toekomst voorkomen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden