Arion middelpunt literair relletje

Een kritische lezing over het werk van de Antilliaanse schrijver Frank Martinus Arion, die gisteren op Aruba zou worden gehouden door de literatuurrecensenten Aart G. Broek en Wim Rutgers is niet doorgegaan. Arion, deelnemer aan het boekenfestival dat op dit moment op de Antillen wordt gehouden, voelde zich aangevallen en dreigde zich uit het festival terug te trekken.

Het festival wordt georganiseerd door de Nederlandse Stichting culturele manifestaties N.A.N.A. (Nederlandse Antillen, Nederland en Aruba). De Nederlandse schrijvers Jan Brokken, Tessa de Loo, Ellen Ombre, Joost Zwagerman en de acteur Thom Hoffman bezoeken middelbare scholen en verzorgen lezingen voor geïnteresseerden. Ook Antilliaanse schrijvers, onder wie Frank Martinus Arion (van 'Dubbelspel'), zijn van de partij.

Tijdens de officiële opening op 5 mei kreeg de jongste roman van Arion 'De laatste vrijheid' in een voordracht van Aart G. Broek en Wim Rutgers felle kritiek op het gedachtengoed in het boek. Dat gaat over een nieuw menswaardig Eldorado op het fictieve Caribische eiland Amber. Broek: “In de loop der eeuwen heeft dat verlangen naar een paradijs te veel slachtoffers gemaakt en feitelijk alleen de scheppers van dergelijke 'waanvoorstellingen' voordeel opgeleverd.”

De schrijver maakte bezwaar tegen herhaling van de lezing op Aruba. Kritiek mag best, vindt hij, maar tijdens zo'n festival moet er een sfeer van solidariteit zijn. Dat vond Ruud Bosch van N.A.N.A. ook; hij zwichtte voor het dreigement en de lezing werd geschrapt.

Aart G. Broek noemt het een “hoogst pijnlijk gebeuren.” “De mond gesnoerd te worden in de boekenweek komt hard aan, alsof er een tegel op je hoofd kapot wordt geslagen. Je hoort je gelijk te halen met argumenten, niet door censuur te bewerkstelligen. In de voordracht leveren we kritiek op de aanvallen van Frank Martinus Arion op westerse principes. Vrijheid van meningsuiting is zo'n principe. Het is heel triest te moeten constateren dat dat principe direct na de lezing al met voeten wordt getreden.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden