Arie Boomsma ’Boeken komen en gaan’

Arie Boomsma (1974) is tv-presentator bij de KRO. Gisteren verscheen het boek ’De man en zijn lichaam’, dat hij samen met Stephan Sanders schreef.

Heb je wel eens een boek gestolen?

,,Ja, ik heb eens bij een bedrijf gewerkt waar regelmatig dozen met boeken op de gang stonden. Daar heb ik er een paar van gepikt.”

Beschrijf je boekenkast eens?

„We hebben de poten er onderuit moeten zagen, zo hoog werd ie. Nu staat die kast muurvast ingeklemd tussen de vloer en het plafond. Ik denk dat hij er nooit meer uit kan.”

Wat staat er zoal in?

„Alles staat op alfabetische volgorde en ook op soort. Bovenin staat de literatuur, dan volgt de non-fictie, daaronder staan de dichtbundels – een belangrijke plank; ik verbaas me er wel eens over dat je mensen niet zo vaak over poëzie hoort. Weer lager heb ik de klassiekers gezet en de onderkant van de boekenkast is als het ware de basis. Daar staan de religieuze boeken.”

Lees je vaak? En waar?

„Ik reis met de trein, daar kan ik goed in lezen. In het weekend probeer ik ook tijd te ’blokkeren’. Zodra het mooi weer is lees ik in het park hier verderop. Heerlijk om in de buitenlucht gedichten te lezen. Die zijn vaak niet zo vanzelfsprekend van opzet. Dat zet je op een ander spoor en dat is goed voor je taalontwikkeling.”

Heb je uitgesproken favoriete boeken?

„Dat verschilt per periode. Ik zit nu in een Thomése-periode. ’J. Kessels: The novel’ vind ik erg goed van hem. Er zitten grove stukken in maar doordat het stilistisch zo mooi is, accepteer je het. Net als bij Arnon Grunberg. Van Dimitri Verhulst hou ik ook. ’De helaasheid der dingen’ wordt schrijnend naar een hoog niveau getild.”

Meest dierbare boeken?

„Een gesigneerd exemplaar van ’De avonden’. Die heb ik trouwens ook meegepikt. Van de zolder bij mijn ouders. Toen mijn moeder het hier in de kast zag staan kon ze er wel om lachen. ’Decamerone’ van Giovanni Boccaccio, die ik van mijn vader heb gekregen, is me ook dierbaar. Alleen al omdat het zo’n mooie, harde leren kaft heeft.”

Wat komt de kast niet in?

„Het zelfhulpgenre siert je kast niet, vind ik. En evangelische clichéboeken al evenmin. In feite zijn dat ook een soort zelfhulpboeken die bovendien vreselijk slecht zijn geschreven.”

Doe je wel eens boeken weg?

„Literatuur niet, maar non-fictie wel. Dat is ook goed, denk ik. Boeken komen en gaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden