Commentaar

Arib leidt de Tweede Kamer uitstekend

Beeld anp

Alle voortekenen wijzen erop dat Khadija Arib de nieuwe Tweede Kamer zal gaan voorzitten. Een goede zaak. Arib is een zeer ervaren en zeer kundig Kamerlid en ervaring is in de relatief onervaren nieuwe Kamer van wezenlijk belang.

De kandidatuur van Arib, die het voorzitterschap in januari 2016 overnam van Anouchka van Miltenburg, ligt op zich niet onmiddellijk voor de hand. Na de zware nederlaag van haar partij, de PvdA, zal het moeilijk zijn al het werk over de resterende negen Kamerleden te verdelen. Een voorzitter is van dat werk vrijgesteld, waardoor meer op de schouders van de resterende acht wordt neergelegd.

Het valt in de PvdA te prijzen dat die omstandigheid niet het zwaarst gewogen heeft en dat Arib de kans kreeg een nieuwe termijn als voorzitter te ambiëren.

Representatieve democratie

Khadija Arib vervulde het voorzitterschap de afgelopen periode met verve. Zij nam vooral haar taak serieus om het parlement naar de samenleving te vertegenwoordigen en daarbij vooral het belang van een representatieve democratie te benadrukken. Juist de grote bezwaren, die de PVV destijds had toen Arib kandidaat stond voor het voorzitterschap zijn een belangrijke reden om haar herbenoeming van harte toe te juichen. Geert Wilders stelde destijds (opnieuw) dat mensen met een dubbele nationaliteit geen verantwoordelijkheid kunnen dragen als lid van een kabinet en niet als voorzitter van de gekozen volksvertegenwoordiging. Volgens de ijzeren logica van de PVV betekent een dubbele nationaliteit op zijn minst ook een dubbele loyaliteit.

Arib, maar ook de toenmalige bewindslieden Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak, hebben uitputtend de onjuistheid van die stelling aangetoond. Het zou de PVV sieren bij de komende verkiezing van de voorzitter dat bezwaar dan ook niet te herhalen.

Indruk

Vooral de wijze waarop Arib omging met het nieuwe fenomeen van een partij met een op herkomst van de achterban gebaseerd programma, maakte indruk. Zij liet bij meerdere gelegenheden blijken van mening te zijn dat de wijze waarop de Kamerleden van Denk, Tunahan Kuzu en Selcik Öztürk, hun collega’s bejegenden en via sociale media de maat namen bij ongewenst stemgedrag parlementariërs onwaardig is.

Arib staat symbool voor al die massa’s mensen van niet-Nederlandse afkomst, die hun vaste voornemen mee te gaan doen in de samenleving waargemaakt hebben. Zij is het voorbeeld van wat er allemaal van kan komen als voornemens ook omgezet worden in daden.

Alleen al daarom is haar mogelijke herverkiezing een prachtige, ook symbolische daad.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden