Argos volgend jaar in alle grote wedstrijden

Wielerteam ziet 'schoon' beleid beloond met ProTour-licentie

Bij de Nederlandse wielerploeg Argos-Shimano klonken gisteren de wijnglazen. De ploeg van manager Iwan Spekenbrink weet zich voor de komende drie jaar verzekerd van alle grote aansprekende wedstrijden, de Tour de France inbegrepen.

De toewijzing van een ProTour-licentie door de UCI is voor Spekenbrink het sprekende bewijs dat zijn 'onvoorwaardelijke visie' loont. Daarin is voor doping geen ruimte, evenmin voor valsspelers, luidt een van de kernwaarden. "Wij zijn de toekomst", reageerde de manager niet zonder trots.

Twijfels heeft Spekenbrink nooit gehad over een licentie voor de eredivisie van het wielrennen. Terwijl de licentiecommissie zich boog over ruim twintig aanvragen voor slechts achttien licentieplekken, woedde er een mondiale discussie over doping. Spekenbrink: "De UCI heeft met deze toewijzing een duidelijk signaal afgegeven."

"De ploeg heeft vanaf de eerste dag z'n morele verantwoording genomen", steekt wielercommentator en oud-renner Maarten Ducrot de loftrompet. Het is Spekenbrinks boodschap over een schone sport die als een repeterende mantra werd afgespeeld en is blijven hangen. Bij de Tourorganisatie met name. Ducrot: "Argos gelooft in wat ze doen. En ze zijn alsmaar blijven lobbyen. Daarmee hebben ze bij de ASO (de organisator van de Ronde van Frankrijk - red.) een enorme streep voor."

Met de toekenning van een licentie voor Argos heeft de UCI mogelijke problemen willen elimineren. Problemen in de vorm van Team Katoesja, de Russische ploeg waar dankzij de gasroebels geen prijs te hoog is. De Russen kregen geen nieuwe licentie. "Verrassend is het nieuws zeker", zegt Ducrot. "Katoesja is de ploeg met veruit het grootste budget in het profcircuit." Over de reden voor de afwijzing laat de UCI nog niets los. De bond komt later deze week met een verklaring.

Welke motieven de UCI ook heeft om Katoesja te weigeren, de ploeg staat niet te boek als de meests schone en zuivere. De Russische ploeg wordt nauwlettend gevolgd door de Italiaanse justitie. Het parket van Padua viel vorig jaar het Italiaanse verblijf van de ploeg binnen op zoek naar verboden middelen. Katoesja-kopman en voormalig Rabocoureur Denis Mentsjov is een van de namen die telkens valt in de Padua-zaak.

Dat de UCI de winnaar van het wereldklassement Joaquim Rodriguez en zijn ploeggenoten slachtoffert is een teken aan de wand, meent Ducrot. "Dan moeten ze toch iets meer hebben dan wij nu weten. Anders zet je niet zo'n ploeg aan de kant." De oud-renner spreekt van een 'offer'.

Er zijn in de Padua-affaire nog nauwelijks feiten genoemd. Toch wilde de UCI daar klaarblijkelijk niet op wachten. Het was voorzitter Pat McQuaid ernst toen hij, nadat de rook optrok in de zaak-Armstrong, riep dat "Padua eraan komt en God mag weten wat er uit die beerput omhoog komt".

Met de ProTour-licentie voor Argos maken volgend jaar voor het eerst drie Nederlandse wielerploegen deel uit van de UCI World Tour. Nederland is daarmee hofleverancier. Frankrijk, Spanje, Italië, België en de VS leveren elk twee ploegen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden