Argos-Shimano vestigt zijn naam

Marcel Kittel bewijst met derde etappezege dat de vorige overwinningen geen toeval waren

EDO STURM

TOURS - Argos-Shimano is het minderwaardigheidscomplex voorbij. Zou je veronderstellen. Rudie Kemna kwam na de derde ritzege van Marcel Kittel in deze Tour de France maar lastig van het gevoel af. "Nu zal toch wel duidelijk zijn dat wij een hele goede sprintploeg zijn?"

Als de ploegleider gisteren goed om zich heen had gekeken, had hij kunnen zien dat de internationale media een heuse scrum hadden ingezet bij de bus van de Nederlandse ploeg. Elke quote was goed, of het nu van een renner was, een ploegleider of wie dan ook in een wit teamshirtje. Als er al sprake was van een calimero-complex dan kan dat na gisteren bij het vuilnis.

"Wat mij betreft is deze vandaag absoluut de mooiste", vergeleek Addy Engels de drie gewonnen sprints. "Het geel op Corsica was mooi, maar werd toch ontsierd door die valpartij. Aan de tweede zat een schaduwkant omdat Tom (Veelers, red.) door Cavendish werd getorpedeerd. Vandaag is de eerste keer dat Marcel Cavendish op waarde klopt."

Een eendagsvlieg werd er op Corsica gezegd, nadat Kittel in de eerste etappe de winst in de schoot kreeg geworpen door valpartijen en pech. Een zege die werd overschaduwd door een bodycheck, hoorde je na Kittels tweede, dinsdag in Saint-Malo, anderen roepen. Nee, deze was smetteloos. Eindelijk, bekende de Duitser opgelucht.

'Super stolz' was hij, toen de Duitse publieke zenders ARD en ZDF, hem voor de microfoon kregen voor een reactie. Nee, niet voor een live-uitzending. De twee omroepen stopten in 2011 met het uitzenden van rechtstreekse beelden na het zoveelste dopingincident in de Ronde. Kittels zegeparade is geen aanleiding om van dat standpunt terug te komen, zei de chef sport van de ZDF in een reactie gisteren aan het ANP.

Kittel had trouwens niet geweten dat hij het record van landgenoot Erik Zabel evenaarde, als het hem niet verteld was. De oud-sprinter deed het kunstje twee keer in de Tour, drie etappes wegkapen.

Chef van de sprintrein van Argos, Koen de Kort, wilde de Australische media nog wel even uitleggen welke halsbrekende toeren hij had moeten uithalen om Kittel op de goede plek af te zetten in de smalle straten van Tours. "Er was veel zijwind. Veel lastige bochten ook hier in Tours. En het parcours was op sommige stukken krap bemeten. Iedereen wil uit de wind zitten."

Achter het lintje dat de hijgerige pers en toeschouwers op afstand moest houden, schudde de architect van het succes handen. Algemeen manager Iwan Spekenbrink vond deze de meest bevredigende van de drie. "Hier hangt geen schaduw over, geen incident. Dit is een tien uit tien."

De jongste renner van de ploeg stond er na de finish verbouwereerd bij. "Dit is bijna onwezenlijk", stamelde Tom Dumoulin. "Dit had ik nooit verwacht. Drie!" Kittel had nu toch wel echt bewezen de sterkste te zijn, meende het 22-jarige Limburgse talent. Hij stokte. Toen drong de absurditeit tot hem door. "Belachelijk dat je met deze negen mannen hier drie etappes kunt pakken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden