Argentinië wil weer een plek op het wereldpodium

Ex-topdiplomate Malcorra weet wereldleiders aan te trekken, om zaken mee te doen

De Italiaanse premier Matteo Renzi had het duidelijk naar zijn zin tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires, afgelopen week. Toen hij samen met president Macri de pers te woord moest staan, grinnikten de twee politici als twee pubers achterin het klaslokaal.

Morgen arriveert de Franse president François Hollande in de Argentijnse hoofdstad voor een driedaags staatsbezoek. En alsof dat nog niet genoeg is komt de Amerikaanse president Obama eind maart voor twee dagen naar Argentinië.

Macri mag dan de ster zijn op het podium, achter de coulissen wordt de show gedirigeerd door ex-topdiplomate en huidig minister van buitenlandse zaken Susana Malcorra.

Sinds het volgens aanwezigen spectaculaire en verfrissende optreden van president Macri op het World Economic Forum eind januari in het Zwitserse Davos, is het voor wereldleiders dringen geblazen om een plekje te krijgen in de agenda van de president. "Malcorra werkt zeven dagen per week", aldus Eduardo Amadeo, gedeputeerde in het Argentijnse Congres.

Amadeo kent de minister al sinds de jaren negentig, toen ze leiding gaf aan het net geprivatiseerde Telecom Argentina. "Ze heeft dat logge, oude staatsbedrijf in razend tempo gemoderniseerd, tegen elke verwachting in", vertelt hij.

Malcorra wist toen de broodnodige buitenlandse investeerders te verleiden; France Télécom en Telecom Italia namen beide een belang in het Argentijnse telecombedrijf.

Malcorra viel op in het buitenland en werd geprezen om haar werklust, dossier- en talenkennis. In 2004 ging ze aan de slag als adjunct-directeur bij het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, en kreeg ze direct de helse klus toegewezen van de coördinatie van de voedselhulp aan de honderdduizenden slachtoffers van de tsunami in Zuidoost-Azië. Haar optreden was innemend en kordaat, wat in 2008 leidde tot haar benoeming tot ondersecretaris-generaal van de VN, waar ze verantwoordelijk werd voor vredesoperaties. "Het is een vrouw die buitengewoon goed kan luisteren. Ik ga haar missen", zei secretaris-generaal Ban Ki-moon over Malcorra nadat ze bekend had gemaakt terug te keren naar Argentinië.

Haar benoeming door de liberale president Macri was een verrassing voor velen. In de Argentijnse kranten doken namen op van partijbonzen en vertrouwelingen van de president. De naam Susana Malcorra was op geen bladzijde te vinden.

"Bezoek van de Amerikaanse president na elf jaar bekoelde relaties, en dat in de eerste honderd dagen. Dat is nu al een kroon op haar werk, hoor", zegt politicoloog Rosendo Fraga. De relaties met de Verenigde Staten en Europa leden volgens Fraga schipbreuk onder het bewind van de vorige president, Cristina Fernández de Kirchner. "Kirchner leefde voor de conflicten en de polarisatie. Ze heeft ons afgezonderd van de wereld", aldus Fraga. Velen zien in Malcorra de vrouw die Argentinië weer terug op het wereldpodium moet brengen.

In haar eerste interview, met dagblad La Nación, zette Malcorra haar ambities uiteen: Argentinië moet een positieve bijdrage leveren aan een volgens haar asymmetrische wereld. "Een wereld waarin de natiestaat een minder belangrijke rol speelt en religieuze en nationalistische groepen een des te grotere", aldus de minister.

Buenos Aires moet volgens Malcorra een brug slaan tussen strijdende partijen en botsende ideologieën. Een ambitie die volgens het commentaar van La Nación ook historisch gezien past in de Argentijnse buitenlandpolitiek: "Het faciliteren van dialoog, vanuit een vredelievende traditie sinds de val van onze dictatuur en het vertrek van de vorige polariserende regering".

Dat klinkt allemaal mooi maar het gaat natuurlijk om de centen, dat weten Malcorra's partijgenoten als geen ander. "We hebben keihard investeringen nodig, we zijn praktisch blut", aldus gedeputeerde Amadeo.

De liberale, ondernemersvriendelijke president Macri distantieerde zich daartoe van zijn protectionistische voorganger Kirchner en verklaarde in Davos dat Argentinië 'weer geopend is voor zaken'. Die uitspraak leidt tot een paar zware werkweken voor Malcorra. Maar Macri weet dat zijn minister van buitenlandse zaken onder druk het beste presteert.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden