Argentinië wil rechter VS omzeilen met schuldenruil

Het gebouw van het Argentijnse ministerie van Economie. Beeld ap
Het gebouw van het Argentijnse ministerie van Economie.Beeld ap

Argentinië heeft een nieuw voorstel gedaan om alsnog aan zijn financiële verplichtingen te kunnen voldoen. Het land wil uitstaande obligaties die onder Amerikaans recht vallen, vrijwillig laten omzetten in leningen onder Argentijns recht, zodat een eerdere uitspraak van een Amerikaanse rechter kan worden omzeild.

Argentinië kwam eind vorige maand voor de tweede keer deze eeuw als wanbetaler te boek te staan. Het land kon schuldeisers op dat moment niet betalen, vanwege een slepend conflict met houders van obligaties waarop het land jaren geleden al verzaakte. Een Amerikaanse rechter bepaalde dat Argentinië huidige houders van Amerikaanse obligaties pas mag betalen als ook aan de eisen van de dwarsliggende schuldeisers wordt voldaan.

Die bepaling wil Argentinië nu omzeilen door de onder Amerikaans recht uitgegeven obligaties om te zetten in leningen onder Argentijns recht. Daarmee zou de zeggenschap van de Amerikaanse rechter over de leningen verdwijnen.

539 miljoen dollar
Argentinië wil de betalingen vervolgens via de eigen centrale bank laten verlopen. Vooralsnog worden de verplichtingen op de Amerikaanse obligaties voldaan via de Amerikaanse bank BNY Mellon. Daar werd in juli een bedrag van 539 miljoen dollar geparkeerd voor de rente die over de obligaties moest worden betaald. De uitkering daarvan werd echter door de Amerikaanse rechter geblokkeerd.

Het schuldenprobleem van Argentinië draait om leningen waarop het land in 2001 al verzaakte. Veel schuldeisers schreven vervolgens de afgelopen jaren een groot deel van hun vorderingen af. Een kleine groep investeerders blijft echter inzetten op de volledige terugbetaling van de leningen en wordt daarin gesteund door de Amerikaanse rechter. Argentinië weigert tot op heden op die eis in te gaan.

Het nieuwe voorstel, dat de Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner vandaag lanceerde, wijst er volgens analisten op dat de kans klein is dat Argentinië nog op korte termijn een oplossing voor het conflict vindt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden