Argentinië ontwikkelt zich tot onderwijsmagneet

Goedkope universiteiten trekken studenten uit de hele wereld naar Buenos Aires

Steeds meer jongeren in Latijns-Amerika studeren in Argentinië. Vorig jaar schreven 62.626 niet-Argentijnen zich in op een van de 82 universiteiten, een verdubbeling ten opzichte van vijf jaar geleden. De Argentijnse universiteiten verwelkomen dit schooljaar 375.000 nieuwe studenten, van wie zo'n 65.000 buitenlanders zijn, een nieuw record. Peru, Brazilië en Colombia voeren de lijst aan. "Maar de laatste jaren zien we ook veel Amerikanen en Europeanen bij de inschrijfbalie", aldus een woordvoerder van de Universiteit van Buenos Aires (Uba).

De Uba is de grootste universiteit van het land met een kwart miljoen studenten. De instelling vroeg de buitenlanders naar hun redenen om een opleiding te volgen aan het instituut. Vaak is het feit dat de Uba gratis is, doorslaggevend. Verder wordt het grote aanbod aan opleidingen en keuzevakken veel genoemd.

De stad Buenos Aires is nummer drie om jongeren te doen verhuizen naar Argentinië. Lucía Zamora uit Peru beaamt dat: "Er is zoveel te doen in deze stad. Ik vind het culturele aanbod en het studentenleven hier heel goed", vertelt de studente verpleegkunde

Voor Argentijnen is het open, gratis en relatief goede openbare onderwijs een nationale trots, waarvan de publieke bijdrage niet ter discussie staat. De regeringen schroefden de investeringen in het onderwijs op van 5 procent van het BBP in 2004 naar 6,5 procent dit jaar - een half procentpunt hoger dan Nederland.

De investering leidde tot 1 miljoen kinderen méér die basis- en middelbaar onderwijs zijn gaan volgen. Honderdduizend extra studenten begonnen aan hoger onderwijs door het openen van dependences van universiteiten in afgelegen provinciesteden.

Wat het niet veroorzaakte, was een kwaliteitsimpuls: volgens tweejaarlijkse metingen uitgevoerd in opdracht van de Oeso blijven Argentijnse kinderen achter met lezen, schrijven en rekenen ten opzichte van hun leeftijdgenootjes in Europa en de VS. Volgens staatssecretaris Regazzoni is dat de uitdaging van de toekomst: "Anders kunnen onze kinderen niet concurreren met de toekomstige generaties uit de rest van de wereld".

Iets meer dan de helft van de buitenlandse studenten volgt een opleiding aan een van de vele private, vaak katholieke, universiteiten. Dankzij de zwakke Argentijnse peso, die alleen al het afgelopen jaar zo'n 40 procent aan waarde verloor, zijn die relatief goedkoop.

Met name creatieve opleidingen zoals beeldende kunst en theater-, film- en televisiewetenschappen zijn populair. De Argentijnse filmindustrie heeft als enige in Latijns-Amerika Oscarwinnende films afgeleverd. Het volgen van een opleiding aan de Universidad del Cine, 's lands bekendste privéfilmacademie, kost slechts 1500 euro per jaar en er zijn geen toelatingseisen. Maar ook bij geneeskunde en psychologie zijn veel buitenlanders te vinden.

De onderwijsinstellingen zijn zich bewust van hun aantrekkelijkheid en adverteren volop in Zuid-Amerika en ver daarbuiten. Argentinië voert sinds 2006 een open immigratiepolitiek voor Latino's. Dit zogeheten "Plan Patria Grande" (Groot Thuisland) is geïnspireerd op het idee van de 19de eeuwse onafhankelijkheidsstrijders Simón Bolívar en José de San Martín die alle volkeren in Zuid-Amerika in één staat wilden verenigen. Zuid-Amerikanen hebben dus geen verblijfsvergunning nodig om in Argentinië te wonen, studeren of werken.

Ook Noord-Amerikanen hebben het goedkope Argentijnse onderwijs ontdekt. Het Zuid-Amerikaanse land staat inmiddels op de zevende plek van landen waar zij een studie willen volgen. Maar ook Europeanen, zoals Britten die kampen met sterk oplopende collegegelden, hebben de weg naar Argentinië gevonden.

De populariteit van Argentijnse instellingen bij westerlingen is opmerkelijk want wereldwijd staat de Uba pas op plaats 198 van bijna duizend onderzochte universiteiten. Ter vergelijking: de Universiteit van Amsterdam staat op 50. Dat maakt veel jongeren blijkbaar niet uit, want al is er in menig studentenhuis tegenwoordig vaker sprake van een Babylonische spraakverwarring, het is wel een eenheid. Een thuis.

Isis Linares (24)

"De lessen zijn hier soms te theoretisch. In Mexico heb je meer workshops en sluit het onderwijs beter aan bij de arbeidsmarkt. Maar de creatieve industrie in Argentinië heeft een sterke reputatie en dat helpt mij straks in Mexico aan een goede baan. Al overweeg ik hier te blijven. Buenos Aires is zo rustig vergeleken met Mexico-Stad dat ik niet weet of ik nog terug kán!"

José Aguirre (24)

"Het niveau is hier niet beter dan in Mexico en ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht. Maar het is wel een goede plek om me te ontwikkelen, omdat de opleiding psychologie hier analytisch heel goed is. Ik kan me ook op meer gebieden specialiseren in Argentinië, vergeleken bij psychologie-opleidingen in Mexico."

Kevin Poveda Ducón (19)

"Mijn broer verhuisde naar Buenos Aires om de koksopleiding te volgen. Hij zei dat het onderwijs hier goed is en dat er veel banen zijn. In Colombia is weinig plek op de universiteit, hier kon ik overal terecht. Daar komt bij dat de opleiding die ik nu volg niet eens bestaat in Bogotá. En het is allemaal gratis, echt ongelooflijk.

In Colombia staat de Uba hoog aangeschreven. Ik raad mijn vrienden aan ook te komen. Het Argentijnse onderwijs is minder strikt en niet zo ouderwets. Soms ongeorganiseerd; vaak staan er te weinig stoelen in een lokaal. En de machines en computers zijn een beetje gedateerd.

Maar Argentijnen zijn heel vriendelijk en verwelkomen je. Ik heb op mijn eerste dag meteen vrienden gemaakt."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden