Argentijnse transgenders welkom bij de overheid

Provincie Buenos Aires voert ambtenarenquotum in: 1 procent moet voortaan 'trans' zijn

Ze verstoppen zich in een donkere hoek van bar Orleans, in het zakencentrum van de hoofdstad Buenos Aires. Of ze bieden zich aan in een van de ongure straatjes rond het station Constitución: transgender prostituees. Vaak zijn ze verstoten uit het ouderlijk huis of gediscrimineerd en ontslagen.

Veel van hen zijn verslaafd en werken voor een paar tientjes de hele nacht voor een vaste groep klanten. "Transgenders worden regelmatig door klanten of hun pooier toegetakeld", vertelt politicus Karina Nazabal, afgevaardigde van de provincie Buenos Aires.

Het vrijzinnige Argentinië wil aan deze misstand een einde maken door juist transgenders uitzicht te bieden op een normale baan. De provincie Buenos Aires gaat per quotum regelen dat deze groep aan de slag kan als ambtenaar. Eén procent van de functies bij de provinciale overheid wordt gereserveerd voor travestieten, transseksuelen en transgenders, aldus de wet, die door politica Nazabal werd ingediend en die is aangenomen.

De quota zijn niet de eerste initiatieven in Argentinië om de positie van transseksuelen, transgenders en travestieten te verbeteren. Het stadsparlement van de autonome hoofdstad Buenos Aires stemde recent voor een maandelijkse uitkering van 385 euro voor de naar schatting 140 'transen' die de prostitutie willen verlaten. Het quotum van 1 procent ambtenaren dat werd aangenomen in de gelijknamige provincie Buenos Aires heeft een grotere reikwijdte - in deze provincie wonen 15 van de 40 miljoen Argentijnen en de politiek wordt gezien als leidraad voor de rest van Argentinië.

Bij technologiebedrijf Tectonica is een quotum niet nodig. De 35-jarige Mariana Spada, tot 2012 bekend als Martín, is mede-eigenaar van deze software-ontwikkelaar. Bij elke vacature die vrijkomt, roepen ze minderheden op te reageren. "Wij zijn een inclusief bedrijf waar mensen zich op hun gemak kunnen voelen", vertelt Spada. Ze zit zelf midden in de transitie van man naar vrouw. "De steun van mijn collega's helpt enorm." Ze is een groot voorstander van het quotum. Volgens Spada hebben veel transen ook geen andere keuze dan te werken in een massagesalon of als prostituee op straat. "En de trans prostituees verdienen veel minder dan de meiden, terwijl ze wel met alle geweldsrisico's te maken hebben."

Initiatiefneemster van het quotum, Karina Nazabal, is lid van de partij van president Cristina Fernández de Kirchner, het links-progressieve Frente para la Victoria - Front voor de Overwinning. Maar het voorstel om 1 procent van alle vacatures voor ambtenaren voortaan exclusief aan transgenders toe te delen, werd gesteund door alle oppositiepartijen, op de rechts-conservatieven na. Die vinden dat er al te veel ambtenaren zijn en dat een veilige werkplek een verantwoordelijkheid is van de werkgevers.

'Florencia de la V', een bekende Argentijnse tv-presentator - zelf transgender - zag hoe 60 procent van de tv-kijkers zich na een tv-debat achter het voorstel voor het quotum schaarde: "Ik ben trots dat mijn landgenoten het belangrijk vinden dat transen op sociaal vlak meedoen", reageerde ze geëmotioneerd op de uitslag. Argentinië voerde in 2010 al als eerste land in Latijns-Amerika het homohuwelijk in. In 2012 volgde een wet die het mogelijk maakt om zonder voorwaarden van geslacht te veranderen. Behandelingen worden vergoed door de zorgverzekering.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden