Argentijnse aanklager sterft verdachte dood

Nisman zag in Iran brein achter bomaanslag op Joods centrum

Nog geen week nadat openbaar aanklager Alberto Nisman aangifte deed tegen president Kirchner werd hij gisteren dood aangetroffen in de badkuip van zijn appartement in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. De jurist is overleden door een schot in het hoofd, in de badkamer werd een pistool en een huls aangetroffen.

Nisman onderzocht de bomaanslag die in 1994 het Joodse centrum AMIA vernielde en 85 levens kostte. Hij beschuldigde het Argentijnse staatshoofd van het belemmeren van het onderzoek naar de toedracht. Het plotselinge overlijden van Nisman lijkt op zelfmoord, al wordt dat door de samenloop van omstandigheden door menigeen betwijfeld.

"Het voelt alsof de bom opnieuw is ontploft", zegt Julio Schlosser, voorzitter van de Argentijns-Joodse vereniging. Het onderzoek naar de verantwoordelijken voor de terroristische aanslag in 1994 duurt al ruim 20 jaar. Julio Schlosser maakt zich grote zorgen over het onderzoek nu aanklager Nisman plots is overleden. Een van de conclusies van Nisman is de betrokkenheid van de Iraanse regering. Volgens de aanklager waren de Iraniërs het brein achter de aanslag, terroristen van Hezbollah zouden deze hebben uitgevoerd. Argentinië herbergt met ongeveer 200.000 Joden de grootste Joodse gemeenschap in Latijns-Amerika.

Maar er bestaan ook twijfels over de theorieën en handelwijze van Nisman. Zijn aantijging dat president Kirchner het onderzoek belemmerde werd afgedaan als 'absurd en irrationeel' door kabinetschef Capitanich. Volgens onderzoeksjournalist Horacio Verbitsky, die al 20 jaar publiceert over de zaak, slaat Nisman de plank volledig mis. "De beschuldiging van Nisman aan het adres van de president wordt noch door de rechter, noch door Interpol onderschreven", schreef Verbitsky zondag in het dagblad Pagina12.

De Argentijnse regering sloot in 2013 een geheim akkoord met Iran over een gezamenlijk onderzoek naar de bomaanslag. Een waarheidscommissie zou het onderzoek nieuw leven moeten inblazen door Iraanse verdachten te ondervragen. Volgens aanklager Nisman is de deal tussen Kirchner en de toenmalige Iraanse president Ahmedinejad gesloten om Iraanse verdachten uit de wind te houden. Hij beweert dat het geheime akkoord met Teheran nodig was om het energietekort van Argentinië op te vangen met goedkope Iraanse olie. Het lopende onderzoek werd na de deal door de Argentijnse regering op een dwaalspoor gebracht: "President Kirchner gaf de opdracht de Iraniërs te verschonen van alle betrokkenheid", aldus Nisman vorige week tegen dagblad La Nación. De aanklager had vandaag moeten verschijnen bij het Argentijnse Congres om te getuigen en bewijzen te overleggen.

De justitiële commissie van het Congres is van reces teruggekeerd om de dood van Nisman en het vervolg van het onderzoek te bespreken. Politici van coalitie en oppositie beschuldigen elkaar van het gebruiken van de dood van Nisman voor politiek gewin. Ondertussen breekt een Argentijnse onderzoeksrechter zijn vakantie af om de aangifte van Nisman met spoed te onderzoeken. En zo stevent de Argentijnse trias-politica af op een diepe crisis.

Zwaarste aanslag in Argentijnse geschiedenis

Op 18 juli 1994 ontploft een bom in het Joods ontmoetingscentrum AMIA in Buenos Aires. De aanslag kost 85 mensen het leven en is de dodelijkste in de Argentijnse geschiedenis. Het onderzoek naar de toedracht van de bomaanslag komt langzaam op gang, ondanks hulp van de Israëlische en Amerikaanse inlichtendiensten. Pas in 2006 wordt jurist Alberto Nisman benoemd tot speciaal onderzoeker. Naar verluidt gefrustreerd en tegengewerkt doet de onderzoeker vorige week aangifte tegen de Argentijnse president Kirchner. De plotselinge dood van Nisman is een nieuwe dreun voor nabestaanden en het onderzoek.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden