Arena (1)

Het grootste en naar het schijnt mooiste en beste stadion van Nederland is nog niet open of het volk begint zich al te roeren. Jan C. Haije maakt zich zorgen over het dak van de Amsterdam Arena. Tot voor kort was hij niet de enige, want tijdens de try-out anderhalve week geleden wilde het dak niet sluiten.

“Eigenlijk waren we wel blij met al die strubbelingen rond de try-out. Daarvoor is zo'n generale repetitie bedoeld”, meldde de optimistische directeur van het stadion, Jan Gaasterland, deze week.

Maar Haije is er nog niet gerust op. Hij was het sowieso niet eens met de bouw van Arena, omdat de gemeente geen rekening hield met het stedebouwkundige plan voor dat deel van Zuidoost. “Ze maakten gebruik van artikel 19 waardoor er, zonder een vergunning, vast met de bouw kon worden begonnen. Dat is misbruik van de wet.” De strijd tegen de bouw gaf hij al lang geleden op, toch blijft hij met het stadion bezig.

“Ik ben automatiseringsadviseur en dan hoor je bij bedrijven wel eens wat. Dat dak van de Arena is gemaakt van de kunststof Lexan. Dat is brandbaar. Niet dat het hele dak in een grote vlam verdwijnt, maar er kunnen zwarte putjes in komen van vuurwerk. Bovendien vergeelt Lexan, zodat er over tien jaar zonnegeel licht het veld op komt.” Haije stuurde zijn bedenkingen aan de gemeenteraad, maar hij verwacht er niet veel van. “Zo houd ik in elk geval de ambtenaren aan het werk.”

Arena (2)

Een groep verontruste bewoners uit Amsterdam-Zuidoost, verenigd in de commissie Geluidshinder Amsterdam Arena, vreest nog vóór de opening van vandaag, dat de herrie vanuit het stadion hun te veel zal worden. Na geluidstesten in de Arena klaagden veel omwonenden over lawaai. Toen stond het dak van het stadion open. Voorzitter Nooter van de commissie weet niet of bij een dicht dak de overlast minder is. Ze roepen de directe van het stadion op de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het stadion heeft een vergunning voor evenementen waarbij criteria voor geluidsgrenzen zijn vastgesteld. Bij onder meer popconcerten mag het aantal decibellen de vastgestelde norm overschrijden.

De Milieudienst van de gemeente Amsterdam kreeg nog geen enkele klacht van buurtbewoners binnen op de speciale klachtentelefoon. Ze hebben er ook nog nooit gehoord van de commissie Geluidshinder Amsterdam Arena. Maar een woordvoerster is niet verbaasd: “Er zullen binnenkort wel meer actiegroepen ontstaan. Een akoestisch bureau doet de komende tijd, in opdracht van Arena, een geluidsonderzoek. Dat is wettelijk verplicht. Over twee maanden is er een bijeenkomst met de buurt over eventuele overlast.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden