Arctic Sunrise aangekomen in Nederland

Bemanningslid Faiza Oulahsen die in Rusland gevangen werd genomen, neemt een kijkje in het actieschip Arctic Sunrise. Het schip werd wereldberoemd nadat de Russische kustwacht het enterde en in Moermansk aan de ketting legde. De bemanning die protesteerde tegen olieboringen in de Poolzee, de zogenaamde Arctic 30, werd vastgezet. Beeld anp
Bemanningslid Faiza Oulahsen die in Rusland gevangen werd genomen, neemt een kijkje in het actieschip Arctic Sunrise. Het schip werd wereldberoemd nadat de Russische kustwacht het enterde en in Moermansk aan de ketting legde. De bemanning die protesteerde tegen olieboringen in de Poolzee, de zogenaamde Arctic 30, werd vastgezet.Beeld anp

Het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace is vandaag eind van de ochtend door de zeesluizen van IJmuiden gevaren. Het schip werd wereldberoemd nadat het in september vorig jaar werd geënterd door de Russische kustwacht.

De Arctic Sunrise vertrok 9 dagen geleden uit Moermansk. Na IJmuiden voer het schip naar Beverwijk. Daar ging een deel van de Arctic 30 aan boord, onder wie de Nederlandse campagneleidster Faiza Oulahsen. Vanuit Beverwijk gaat het schip naar thuishaven Amsterdam. De Arctic Sunrise zal aanleggen in de Marina Haven in de buurt van het Greenpeacekantoor. Daar moet het schip worden hersteld.

Volgens Greenpeace verkeert het vaartuig in slechte staat doordat lange tijd geen onderhoud is gepleegd en er veel materiaal is weggehaald.

De 'Arctic 30' werden in september opgepakt na een protestactie bij een boorplatform van het Russische staatsoliebedrijf Gazprom. Onder de 30 waren twee Nederlanders: campagneleidster Oulahsen en chef machinekamer Mannes Ubels. Aan land werden de betogers aangeklaagd voor piraterij, waar 15 jaar celstraf op staat.

Diplomatieke ruzie
De zaak leidde tot een diplomatieke ruzie tussen Nederland en Rusland. De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Nederland stapte naar het Internationaal Zeerechttribunaal om schip en opvarenden vrij te krijgen. In november stelden de rechters Nederland in het gelijk. Ze droegen Rusland op om de Arctic Sunrise en de 30 verdachten te laten gaan. Een maand later kregen de activisten amnestie.

Het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace gaat door de sluizen bij IJmuiden. Beeld anp
Het actieschip Arctic Sunrise van milieuorganisatie Greenpeace gaat door de sluizen bij IJmuiden.Beeld anp

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden