Architectuur

Amfibisch wonen.

Aan de hand van twee tentoonstellingen over water en wonen en een presentatie over waterbeheersing in de bekende molenrijke gemeente Kinderdijk (Zuid-Holland) kan de kijker iets te weten te komen over hoe in de toekomst op en rond het water wordt gebouwd. Kinderen en architecten laten zien wat hun ideaalbeeld is wat betreft het wonen in de toekomst. De twee 'waterwoon'-exposities zijn te zien in het Wisboomgemaal, dat op zich al een bezoekje waard is. Het afgelopen jaar hebben tientallen architecten plannen ontwikkeld over wonen mèt het water vechten tegen het water. Ze zonden hun ideeën in voor de architectuurprijsvraag Amfibisch Wonen. De beste ideeën werden uitgewerkt door internationale teams van deskundigen, landschapsarchitecten en architecten uit Nederland, Japan, Argentinië, Engeland en België. De drie werkstukken uit de prijsvraag zijn naderhand ontwikkeld om ze toe te passen in het bestaande landschap van de drie waterrijke plaatsen Rotterdam-IJsselmonde, Gouda en Barendrecht. 'Het Eiland van de Toekomst', zoals de tentoonstelling heet van de leerlingen van 26 basisscholen, laat de toekomst zien in maquettevorm. De eilanden op schaal zijn tot stand gekomen met gebruik van verhalen, personages, gedichten en stripverhalen. In het gemaal J.U. Smit gaat de derde expositie over waterbeheersing. T/m 28 oktober.

Beeldende kunst

Indië. Hoe groot de belangstelling van de musea voor kunst uit het voormalige Nederlands-Oost-Indië is, mag blijken uit het feit dat er op dit moment gelijktijdig twee presentaties zijn te zien, die allebei met de Balinese schilderkunst hebben te maken. In het Tropenmuseum in Amsterdam worden foto's getoond uit de nalatenschap van de schilder Rudolf Bonnet, die het kunstleven op Bali in beeld brengen. Het Fries Museum in Leeuwarden (Turfmarkt 11) ontdekte de tot voor kort onbekende schilder Auke Sonnega (1910-1963). Sonnega was net als zijn collega's Rudolf Bonnet en Walter Spies gefascineerd door het eiland Bali. Sonnega, die was opgeleid tot textielontwerper, reisde in 1935 af naar de Indische archipel. Aanvankelijk werkte hij als ontwerper in de hoofdstad Batavia, maar toen hij Bali ontdekte, koos hij voortaan voor de teken- en schilderkunst. Dit onder invloed van de schilders Bonnet en Spies die op Bali westerse thema's in de traditionele Balinese schilderkunst hadden geïntroduceerd. Sonnega viel voor de levendige en kleurrijke stijl, die hijzelf een expressieve en welhaast abstracte wending gaf. In Nederland werd er verdeeld op zijn werk gereageerd. Toen hij in 1957 gedwongen terugkeerde, hoorde hij veel kritiek op het 'kleurrijke en decoratieve' werk. Na zijn dood in 1963 raakte het werk in vergetelheid. Het wordt tegenwoordig verzameld door Sonnega-kenner Rob Colauto die ook meewerkte aan de tentoonstelling. T/m 26 november.

Fotografie

Portretten. 'Koppen' luidt de titel van de foto-expositie van Bart Michielsen in expozaal 't Wit Lavendel, de intieme tentoonstellingszaal van het Vlaams Culturele Centrum in de Brakke Grond in Amsterdam (Nes 45). Michielsen laat een keus zien uit zijn werk van de laatste drie jaar: 91 portretten op groot formaat die als drieluik worden gepresenteerd. Het model zelf had in het eerste en derde luik de meeste inspraak, maar in het middelste ensceneerde Michielsen het portret. Zo drukt elk portret in het luik een bepaalde emotie uit en wordt de kijker zich gewaar van een lichamelijke dualiteit. Behalve de 'koppen' exposeert Michielsen foto's van choreografieën van zijn jeugdvriend Eric Raeves. T/m 12 november.

Theater

De Trust herneemt 'Jeff Koons' van Rainald Goetz onder regie van Theu Boermans. Over liefde, schoonheid, kunst en kitsch. Trusttheater aan de Amsterdamse Kloveniersburgwal 50, 3/10 t/m 10/11.

Golden Palace. 'De humor van het pijnlijke' noemt het bewegingstheater Golden Palace zijn nieuwe voorstelling 'De buikspreekster', waarin opnieuw anti-helden vergeefs naar het volmaakte stumperen. Artistiek leider Ingrid Kuijpers baseerde het stuk op interviews uit de documentaire 'Variété', waarin een oude buikspreekster over haar poppen vertelt, die zij na elk optreden in een warm bedje stopte. Met Trudie Lute, David Eeles en Yahya Gaier. 28/9 Leids Laktheater, 29/9 Provadja in Alkmaar, 30/9 Kruithuis in Groningen, 3/10 Haarlemse Toneelschuur. Tournee t/m 10/11.

Maarten & Nicolien. Shireen Strooker, Marja Kok en Herman Woudenberg hernemen hun bewerking van Voskuils 'Maarten en Nicolien'. 29/9 Rotterdamse bibliotheektheater, 30/9 Fulcotheater in IJsselstein, 4/10 schouwburg Eindhoven,6/10 De Lawei van Drachten.

René Eljon schreef de komedie 'Briefopbrengers' over twee stumpers die in de coulissen van het theater en van het leven terecht zijn gekomen. Wat doen acteurs die maar een paar zinnen tekst in een toneelstuk hebben? Met Maarten Wansink en René Eljon onder regie van Dick Hauser. Tot 21/10 in het Amsterdamse Betty Asfaltcomlex.

Entertainment. Toneelgroep 't Barre Land en Orkater spelen t/m 30/9 het muziektheater 'Entertainment' van toneelschrijver Gillis Biesheuvel. Op zoek naar een uitweg in een roes van drank en liefde raakt iedereen verstrikt in zijn eigen paranoia. Westergasfabriekterrein in Amsterdam, 21.30 uur. Vrijdag en zaterdag na afloop steeds echt feest.

Het Volk speelt het quasi-realistisch reportagedrama 'Een zomerjurk vol verdriet'. Drie zusjes verloren elkaar uit het oog. Riet runt het Kantoortje Lullemans & Co in Amsterdam, Pluis kwijnt weg in Sluiskil, Aafje tobt voort bij de monniken van Boesinheliede. Met Bert Bunschoten, Joep Kruijver en Wigbolt Kruijver. T/m 30/9 in de Haarlemse Toneelschuur, t/m 30/5 tournee.

Literatuur

Straatpoëziefestival In het Haags Volksbuurtmuseum wordt vandaag het Nationaal Straatpoëzie Festival 2000 gehouden. Naast een aantal bekende auteurs, staan er vooral dichters uit het dak- en thuislozencircuit op het festivalpodium. Geprogrammeerd zijn onder andere Armand, bekend van 'Ben ik te min', Diana Ozon en Hagar Peeters. Van Haagse bodem komen Adriaan Bontebal, Julius Pasgeld en Paul Waayers. Uit Amsterdam is Chiel van Zelst aanwezig. De verwachting is dat er 25 tot 30 straatdichters komen met poëzie 'met de diepgang van de straat.' Inlichtingen: 070/3898186.

Geen Daden Maar Woorden. In de programmering van het tweedaagse festival 'Geen Daden Maar Woorden' zijn 5 speciale festivalproducties opgenomen. Deze variëren van een rapuitvoering met fragmenten van de klassieker Van den Vos Reynaerde tot een choreografie op het werk van de Amerikaanse auteur William Burroughs. Met medewerking van: Abdelkader Benali, Remco Campert en Joost Zwagerman. Rotterdamse Schouwburg. 29/9 en 30/9.

Musical, Kleinkunst

Rent is het musicaldebuut van Ivo van Hove als regisseur. De musical, geschreven door Jonathan Larson, volgt een groep jongeren eind jaren negentig in de Lower East side van New York in hun strijd tegen de gevestigde orde. Hun muziek is uiteraard popmuziek en aan deze Joop van den Ende-productie werken twee videokunstenaars uit New York mee: Tal Yarden en Patricia Fox. In de hoofdrollen onder anderen Tom van Landuyt, Nurlaila Kim en Jim de Groot. De vormgeving is in handen van Jan Versweyveld, de vaste vormgever van Van Hove bij Het Zuidelijk Toneel. Dinsdag 3/10 is de première in de Stadsschouwburg Amsterdam, voordien nog try-outs in Veenendaal (De Lampegiet, vanavond) en in Amsterdam (vanaf 30/9). Tournee tot eind mei.

There's no business like show business Op 12 oktober vindt de première van de musical 'Irving Berlin There's no business like show business' plaats in het Luxor theater in Rotterdam, maar hij is al vanaf 29 september te zien in Schouwburg Cuijk. Jon van Eerd speelt Irvin Berlin, de arme immigrant die uitgroeide tot de Godfather van de Amerikaanse lichte muziek ('I'm dreaming of a white Christmas', maar ook het Amerikaanse volkslied 'God bless America'). Regie John Yost, tournee tot eind maart.

Voorwaarts Nuts! Jules Deelder en Bart Chabot willen het begrip literair theater nieuw leven inblazen met de voorstelling 'Voorwaarts Nuts!'. Splijtende dialogen, nieuwe gedichten en teksten, waaruit blijkt dat alleen zij nog zicht hebben op de wereld rondom hen, moeten duidelijk maken waarom zij zeggen wat ze eerder hebben opgeschreven. De lach is volgens het duo een zeer geschikt wapen tegen de waanzin. 28/9 in De Tobbe (Voorburg), 29/9 in het Beauforthuis (Austerlitz), 30/9 in Theater de Schuurkerk (Maassluis), 04/10 in Stadsschouwburg Nijmegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden