Architectuurprijs Rotterdam voor ’Hassan en Grietje’

Het Nederlands Architectuurinstituut organiseerde Rotterdam Mooier Dan, een ontwerpwedstrijd voor jongeren. „Ons ontwerp is het beste.”

Vijf middelbare scholen in Rotterdamse probleemwijken werkten maandenlang aan een architectuurplan voor een betere buurt. Minister Vogelaar reikte gistermiddag de eerste prijs uit.

„Afblijven, kijken doe je met je ogen”, schreeuwt docent Astrid Roquas naar leerlingen die aan haar schaalmodel zitten. Roquas is docent tekenen op het Hugo de Groot OSG Nieuw Zuid, in de wijk Oud-Charlois. Met leerlingen die zich vrijwillig hadden opgegeven, werkte ze vijf maanden aan een concept voor verbetering van de buurt door middel van architectuur. Het resultaat is een bouwmodel voor een multifunctioneel buurthuis. De maquette is grotendeels gemaakt van snoep en draagt de naam ’Hassan en Grietje’. In het buurtcentrum moeten jongeren kunnen studeren, gamen en dansen.

Naast het Hugo de Groot doen nog vier scholen mee aan ’Rotterdam Mooier Dan!’, georganiseerd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). In de hal van het NAi staat ook een model voor een park met ondergrondse autotunnel. Dit ontwerp is gemaakt door de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun uit Zuidwijk.

Karima Belkaid (16) en Ilhame el Mahsani (15) vinden veiligheid belangrijk en daarom wordt een drukke autoweg in hun ontwerp weggewerkt in een tunnel. In het park erboven zou de hele buurt rustig kunnen genieten. El Mahsani: „De wereldbol in het park staat voor alle nationaliteiten die met elkaar moeten gaan praten. Nu is het vaak: Marokkanen hier en Nederlanders daar.”

Elk van de 150 aanwezige leerlingen draagt een T-shirt in de corresponderende schoolkleur. Een regenboog aan kleuren vult de sobere zaal van het NAi. De schoolteams mogen hun ontwerp voor de vijf juryleden verdedigen, maar de meeste woordvoerders klappen dicht tegenover de microfoon of fluisteren „ons ontwerp is het beste”. De scholen laten tevens filmpjes over hun buurt zien. Beelden van stoere jongeren die door grauwe straten banjeren, worden ondersteund door hiphopmuziek. De scholieren joelen keihard bij hun eigen filmpje en roepen ’boe’ naar de concurrenten. Pogingen van de presentator om de menigte stil te krijgen halen niets uit.

Ondertussen arriveren minister Vogelaar (wonen, wijken en integratie) en de Rotterdamse wethouder Kaya (participatie en cultuur). De wethouder prijst het feit dat de leerlingen „als stadburgers zelf aan de slag zijn gegaan”. Hij hoopt drie of vier van de ontwerpen daadwerkelijk te realiseren. Deze woorden komen echter niet echt aan bij de gespannen teams, die alleen maar de uitslag willen weten. Minister Vogelaar neemt het juryoordeel in ontvangst en imiteert een trompet om de spanning op te voeren.

Ze begint met een eervolle vermelding voor het park en de autotunnel van Ibn Ghaldoun. Het Hugo de Groot wint met het buurtcentrum ’Hassan en Grietje’ de eerste prijs en krijgt een certificaat, een dagje Madurodam en een lading ’Sim City’ simulatiespellen cadeau. Astrid Roquas en haar leerlingen springen dolenthousiast om de minister heen. De presentator probeert de dag nog af te sluiten, maar door de zaal klinkt alleen nog maar: „Hugo, Hugo, Hugo!”.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden