architectuur19juni

Afgeknotte molen Zoetermeer. (Foto: B. Koopmans) Beeld
Afgeknotte molen Zoetermeer. (Foto: B. Koopmans)

Beleef architectuur en maak kennis met het werk van architecten op 26 en 27 juni met rondleidingen, excursies, lezingen, tentoonstellingen en kinderevenementen. Hier vindt u een overzicht van de evenementen die georganiseerd worden in het kader van de Dag van de Architectuur 2010. De meest actuele informatie is te vinden op www.dagvandearchitectuur.nl. Tenzij anders vermeld zijn de evenementen gratis toegankelijk.

26 en 27 juniRondleidingen

Op de Dag van de Architectuur zijn gebouwen te bezichtigen die onlosmakelijk verbonden zijn met de geschiedenis van Aalsmeer als Bloemendorp. Bijzondere gebouwen, ontworpen door architecten van naam.

De Oude Veiling aan de Marktstraat van J.F. Berghoef is gedurende deze twee dagen geopend voor bezichtiging, koffie/thee, lunch en/of borrel. Er is een fototentoonstelling te zien over de geschiedenis van deze plek.

De CAV van J.F. Staal met uitbreidingen van J.F. Berghoef aan de Van Cleeffkade herbergt de tv-studio’s van Van den Ende. Vanaf deze zomer is het gebouw beschikbaar voor een nieuwe bestemming. Hier worden rondleidingen gegeven. Bloemenlust aan de Oosteinderweg van Michel de Klerk, met uitbreidingen van J.F. Staal en J.F. Berghoef, is in gebruik als café/restaurant, overdekt beachvolleybalcentrum en overdekte kinderspeelplaats Chimpy Champ. Tijdens de rondleidingen krijgen de bezoekers een indruk van de geweldige kapconstructies, de gerestaureerde tribune en de rijke geschiedenis.

Meer informatie: www.kunstencultuuraalsmeer.nl.

26 juniPlannenmarathon West Informatiemarkt met discussies

De manifestatie heeft het karakter van een informatiemarkt waaraan wordt deelgenomen door zoveel mogelijk partijen die belangen hebben in de westrand van Alkmaar. Behalve de gemeenten Alkmaar en Bergen en de provincie Noord-Holland zijn dat ontwikkelende partijen, bewoners en de milieubeweging. De plannen komen vooral van de eerst genoemde partijen zoals de gemeente Alkmaar met haar Structuurvisie voor het gebied en de provincie met de plannen voor het ongelijkvloers maken van de westelijke randweg van Alkmaar. Particuliere initiatieven zijn er van het bouwbedrijf Mulder met een plan voor sportfaciliteiten rond de Hoeverweg, van de Rabobank met een nieuw hoofdkantoor, van het MCA met ideeën voor een nieuw ziekenhuis en van AZ met een plan voor trainingsaccommodaties. De gemeente Bergen is gevraagd het structuurplan Buitengebied toe te lichten. Taqa presenteert haar plan voor een grote ondergrondse gasopslagplaats in het weidegebied.

Locatie: de Rabozaal van INHolland, Alkmaar. Meer informatie: www.aia-alkmaar.nl.

zie www.dagvandearchitectuur.nl

21 juniProjectbezoeken

Locatie: divers (zie www.kunsthalkade.nl). Tijd: 14.00 – 17.00 uur, met aansluitende borrel tot 18.30 uur. Informatie: www.kunsthalkade.nl.

22 juni

Openluchtfilmavond

Voorfilm: Superuse, the film, when recycling meets design. Hoofdfilm: Garbage warrior over architect Michael Reynolds.

Locatie: Kunsthal KAdE, Smallepad 3, Amersfoort. Tijd: 20.00 uur. Meer informatie: www.kunsthalkade.nl.

23 juni

Hergebruik van het landschap, een heroriëntatie op de verhouding tussen stad en platteland

Debat

Met medewerking van Bart Pijnenburg (Mensenland) Ivo Derksen (Ruimtelab Rotterdam) en Jacques Vink (Eelerwoude).

Locatie: Icoon Vathorst, Leeghwater 1-3, Amersfoort. Tijd: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Meer informatie: www.kunsthalkade.nl.

24 juni

Lezing

Excellente voorbeelden van herstemming uit binnen- en buitenland, getoond door Evert Verhagen, ReUse.

Locatie: RCE, Smallepad 5, Amersfoort. Tijd: 18.00 – 21.00 uur. Meer informatie: www.kunsthalkade.nl.

26 juni

Excursie naar Zeche Zollverein

Bezoek aan de culturele hoofdstad van Europa en hét voorbeeld van herbestemming. Tijd: 8.00 – 20.00 uur. Toegang: voor kosten zie www.kunsthalkade.nl of mail j.vanderwerff@kunsthalkade.nl ter attentie van Johanna van der Werff.

26 en 27 juniVan Hot naar HergebruikOpenstellingen en rondleidingen

ARCAM richt zich op het openstellen van recent hergebruikte gebouwen; op spectaculair verbouwde panden die normaal gesproken gesloten blijven voor publiek. Men kan met eigen vervoer reizen, maar er zijn ook bussen van Connexxion die de mogelijkheid bieden van Hot naar Her te rijden.

Voorbeelden zijn het Kraanspoor, het hoofdkantoor van MTV Networks Benelux en de naastgelegen NDSM-loods, waarin kunstenaars en creatieven de herbestemming hebben bepaald. Ook bij projecten die nu nog in de steigers staan zal het publiek een blik achter de schermen worden gegund, zoals in het voormalige negentiende-eeuwse Burgerziekenhuis, waarin het Eden Parc Hotel zal worden gevestigd, en The Bank, toekomstig kantoorverzamelgebouw aan het Rembrandtplein. Voorts worden de voormalige silo’s van de rioolwaterzuivering opengesteld. Op de silodaken wordt het publiek door de architecten ingelicht over de komst van het Annie M.G. Schmidthuis, en kan men genieten van uitzicht op de ontwikkelingen op het Zeeburgereiland.

Locatie: een entreebewijs is op alle opengestelde locaties verkrijgbaar en biedt ook toegang tot de bussen van Connexxion. Tijd: 10.00 – 17.00 uur. Toegang: euro 7,50 (kinderen tot 12 jaar gratis). Meer informatie: www.arcam.nl.

22 juni

Leve het Hergebruik

Debat

ARCAM organiseert in aanloop naar de Dag van de Architectuur op dinsdag 22 juni in samenwerking met cultuurpodium De Verdieping een paneldiscussie over het hergebruik van oude gebouwen in Amsterdam.

Hoe kan in en rond Amsterdam twee miljoen vierkante meter kantoorruimte leeg staan, terwijl duizenden studenten op zoek zijn naar woonruimte en startende ondernemers smachten naar betaalbare werkplaatsen? Het is een vraag waar architecten, projectontwikkelaars, ambtenaren, creatieven en krakers zich al jaren het hoofd over breken. Met de huidige economische malaise is het vraagstuk alleen maar pregnanter geworden. ARCAM en Leve de Leegstand, een lezingenprogramma van cultuurpodium De Verdieping, organiseren een avondvullend programma om de verhalen achter leegstand en hergebruik te vertellen. Het publiek wordt nadrukkelijk uitgenodigd om mee te denken en te praten over herbestemming en herontwikkeling. Tijdens een paneldiscussie zullen de tegengestelde belangen bij hergebruik en herontwikkeling worden besproken, en hoe de verschillende partijen nader tot elkaar kunnen komen.

Locatie: Trouw, Wibautstraat 127, Amsterdam. Tijd: 20.00 uur. Toegang: euro 2,50. Meer informatie: www.arcam.nl.

25 juniPresentatie

In het kader van hergebruik van binnenstedelijke panden als onderdeel van de vernieuwing van de Apeldoornse binnenstad, organiseert Architectuurcentrum Bouwhuis in samenwerking met de BNA op vrijdagavond 25 juni in het ACECgebouw een presentatie van vier ontwerpers over een nieuwe bestemming en inrichting van de rekzaal van de Nettenfabriek aan de Spoorstraat vlakbij het station van Apeldoorn. De vier ontwerpers zijn: interieurarchitect Jesse van Lienen, grafisch vormgever Eloi Koster namens Maas Architecten, architect Erik Verbeek van GSG Architecten en architect John van Dijk van MTB Architecten. Onder leiding van een discussieleider zal er over de verschillende plannen gedebatteerd worden.

Locatie: ACECgebouw, Roggestraat 44, Apeldoorn. Tijd: 20.00 uur. Toegang: aanmelden verplicht via secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl. Meer informatie: www.architectuurcentrumbouwhuis.nl.

26 juni

Fotovakschool over de Veldhuislokatie in de Nettenfabriek

Opening, rondwandeling

Op zaterdagochtend 26 juni vindt de opening plaats van de tentoonstelling Fotovakschool over de Veldhuislokatie. Veldhuis is een gebied tussen Molenstraat-Centrum, kanaal, spoorlijn en Molendwarsstraat. Het is een rijk geschakeerd gebied met een gevarieerde bebouwing: naast woningen zijn er winkels, grotere en kleinere bedrijven en leegstaande fabriekspanden. De gemeente is van plan dit gebied op te schonen en een vernieuwde structuur te geven. Het plan is om leegstaande complexen zoals de Nettenfabriek te benutten voor (ver)nieuwbouw. Inmiddels is de fotovakschool verhuisd naar een deel van de Nettenfabriek. Aan leerlingen van de fotovakschool is gevraagd fotomontages te maken van het Veldhuisgebied zoals het in hun visie in de toekomst eruit moet komen te zien. Het resultaat is te zien op zaterdag 26 juni. Na de opening van de tentoonstelling volgt een rondwandeling door het Veldhuisgebied.

Locatie: de Nettenfabriek, Spoorstraat 27, Apeldoorn. Tijd: 10.00 uur. Toegang: verplicht aanmelden bij secretariaat@architectuurcentrumbouwhuis.nl. Meer informatie: www.architectuurcentrumbouwhuis.nl.

26 juniArchitectour hergebruik Breda 2010Stadsrondritten en -vaarten

In Breda wordt de dag van de Architectuur georganiseerd door de BNA-kring in samenwerking met de Gemeente Breda en Gebouw F. Via gratis stadrondritten in markante, open bussen en rondvaarten in kleine boten leert het publiek de relatie tussen hergebruik, tijdelijk gebruik, stad en architectuur beter kennen. Raadsleden, ambtenaren en architecten zijn op bussen en boten aanwezig voor toelichting en discussies met het publiek. De bussen rijden een vaste ronde door de stad langs speciaal gecreëerde haltes. Het publiek kan uitstappen, bezichtigen en nadere uitleg krijgen. Bussen rijden met een interval van 20 a 30 minuten zodat op- en afstappen de hele middag mogelijk is. Boten bezoeken onder meer de Industriehaven in Breda Noord; een gebied waarvan de toekomstpotentie wordt onderzocht. De dag wordt om 17.30 uur afgesloten in Poppodium Mezz Breda met een discussie over het dagthema en een architectuurborrel.

Locatie: beginhalte aan de Vierwindenstraat, voor terras Mezz. Tussendoor opstappen bij haltes is mogelijk. Tijd: 12.30 – 19.00 uur. Meer informatie: www.bna-kringen.nl/westbrabant en www.breda.nl.

26 en 27 juniVan stoomgemaal naar museumVrij bezoek

De Cruquius is een van de bekendste monumenten van de Nederlandse industriële revolutie. Het stoomgemaal (1846-1849), werd ingezet voor de droogmaking van het Haarlemmermeer. Omdat voor industriële architectuur nog geen goede vorm bestond, greep ingenieur Jan Anne Beijerinck, terug op neogotische voorbeelden: het gebouw oogt als een burcht met gepleisterde kantelen en hoge gietijzeren vensters. In 2009 is het gebouw overgedragen aan de Vereniging Hendrick de Keyser, waarna een grootschalige renovatie van start is gegaan.

Locatie: De Cruquius, Cruquiusdijk 27, Cruquius. Tijd: 11.00 – 17.00 uur; op zaterdag is er om 13.00 uur en 15.00 uur een informatieve rondleiding en op zondag wordt om 13.00 en 14.30 uur het theaterstuk ‘Sabotage op de Cruquius’ opgevoerd. Toegang: euro 6,50, op vertoon museumjaarkaart gratis. Meer informatie: www.hendrickdekeyser.nl en www.MuseumDeCruquius.nl.

24 juni BKCITY SLIM, Aftrap Dag van de Architectuur in TOP DelftLezing

Nu de huisvesting van de faculteit van Bouwkunde van de TU-Delft definitief gevestigd wordt in het voormalige Hoofdgebouw, ook bekend als ‘Rode Scheikunde’, moet het gebouw duurzaam en energieneutraal gemaakt worden. De installaties zijn verouderd en het binnenklimaat is ongezond. Het wordt een voorbeeldproject van kennis en kunde met hoge ambities: energieneutraal en CO2 neutraal, met lage exploitatiekosten. Het plan van aanpak heeft de titel BKCITY Slim. Hierbij het brede begrip duurzaamheid gehanteerd, met de aspecten: energie, water, afval, flora en fauna en gezondheid.

De sprekers zijn: inleiding door Jasper van Zwol (Delft Design), Wytze Patijn (decaan faculteit van Bouwkunde), Andy van den Dobbelsteen (Climate Design, TUDelft-Bouwkunde), Anke van Hal (Duurzaamheid Beheer, TUDelft-Bouwkunde) en Job Roos, één van de vijf projectarchitecten.

Locatie: Hippolytusbuurt 14, Delft. Tijd: 20.15 uur. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

26 juni

Dag van de Architectuur in Delft

Rondleidingen

In Delft worden verschillende rondleidingen georganiseerd. De Dag wordt om 12:00 uur geopend door Jasper van Zwol van Delft Design en door de wethouder R.O.

Route Centrum Noord

Voormalig Koetshuis, Dirklangenstraat 61 – Zeepfabriek Bousquets, Molenstraat – Seven Days More Living, Beestenmarkt 48-50 – Kadmium, Koornmarkt 48, via locvatie Gasthuisplaats – Oude Stationsgebouw Delft.

Route Centrum Zuid

Seven Days More Living, Beestenmarkt 48-50 via locatie Yperde, Kruistraat-Yperstraat – voormalig Techniek Museum, Ezelsveldlaan 6 – Dynamohal, Professor Snijdersstraat 5 – Pakhuis De Liefde, DPO, Scheepmakerij 11 – DOK Delft, Vesteplein 100 – terug via Kadmium.

Route Schie-oevers (boottocht, kosten euro 5)

Bacinol 2, Hooikade 13 – Lijm & Cultuur, Rotterdamseweg 270 – Schiehallen, Schieweg 15.

Los te bezoeken: BK City, Julianalaan 194.

Locatie: TOP, Hippolytusbuurt 14, Delft. Tijd: opening om 12:00 uur. Start rondleidingen om 13.00 uur en 15.30 uur. Afsluiting met borrel in TOP om 18:00 uur. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

26 juni

Faculteit Bouwkunde TU

Rondleidingen

Voor het gebouw, ontwerpen door G. van Drecht, werd in 1917 grond aangekocht om de nieuwe Afdeling Scheikundige Technologie te bouwen. Door de crisis en de oorlog kreeg het gebouw pas in 1955 de functie van het nieuwe hoofdgebouw van de TU Delft. Na 50 jaar werd het gebouw verkocht aan Fortis om er luxe appartementen te vestigen. Na de brand van 13 mei 2008 die het gebouw van Bouwkunde verwoestte werd het gebouw bestemd voor de tijdelijke huisvesting van Bouwkunde: BK-City. Een ontwerpteam van vijf bureaus realiseerde de transformatie: Braaksma & Roos, Fokkema architecten, Kossmann de Jong specials, Octatube Int. B.V. en MVRDV. Nu de huisvesting definitief is moet het gebouw duurzaam en energieneutraal gemaakt worden als een voorbeeldproject. Er is een programma in voorbereiding met de titel BKCITY SLIM om deze ambities te realiseren.

Locatie: Julianalaan 138. Tijd: 12.00 – 17.00 uur. Programmaboekjes zijn verkrijgbaar in TOP, Hippolytusbuurt 14, Delft. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

26 juni 2010

Leescafé Mediatheek DOK

Rondleidingen

Sinds 2007 heeft Delft een Openbare Mediatheek in het nieuwe stadscentrum Zuidpoort. Het is gevestigd in het volledig getransformeerde Hoogovenpand uit 1970 van architect Groosman. In het gebouw bevinden zich woningen, winkels en een fietsenstalling. Liesbeth van der Pol van Dok Architecten heeft samen met architect Aat Vos uit Assen de transformatie verzorgd. In het interieur zijn de sporen van de weggezaagde vloeren nog duidelijk te zien. De geschiedenis van het gebouw wordt zo onderdeel van het interieur. De grote trap onder de lichtstraat leidt naar een ‘cultuurplatform’ met een leescafé waar veel gebruik van wordt gemaakt. Bij de entree is een tien meter hoge serre geplaatst. Op de glazen panelen van de gevels zijn prints aangebracht van de ruggen van boeken. In plaats van sloop en nieuwbouw heeft hergebruik hier een vitaal en duurzaam gebouw opgeleverd.

Locatie: Vesteplein 100. Tijd: 12.00 – 17.00 uur. Opgenomen in route Centrum Zuid. Programmaboekjes verkrijgbaar in TOP, Hippolytusbuurt 14 Delft. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

26 juni

Voormalige Dynamohal

Rondleidingen

De Dynamohal is omstreeks 1903 gebouwd naar ontwerp van rijksarchitect van Lokhorst ten behoeve van proefopstellingen van dynamo’s voor de aangrenzende faculteit voor Elektrotechniek en Natuurkunde. De doorsnede van de hal wordt bepaald door de loopkraan en de rails in de vloer om de dynamo-opstellingen aan te bevestigen. Door de combinatie van metselwerk, staalconstructies en glas heeft het gebouw een bijzonder karakteristieke industriële uitstraling.

Nadat de Faculteit Elektrotechniek verhuisd was naar de nieuwbouw aan de Mekelweg, is de Dynamohal in gebruik geweest als timmerwerkplaats, sporthal en als opslagruimte voor een woningcorporatie. Het gebouw is een Rijksmonument. De huidige gebruiker, DP6 Architectuurstudio heeft het gebouw terughoudend gerestaureerd, waarbij de unieke sfeer is gebleven.

Locatie: Prof. Snijdersstraat 5 Delft. Tijd: 12.00 – 17.00 uur. Opgenomen in route Centrum Zuid. Programmaboekjes verkrijgbaar in TOP Hippolytusbuurt 14 Delft. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

26 juni 2010

Voormalig Werktuig- en Scheepsbouwkunde TH Delft

Rondleidingen

Het complex dat uit drie hallen bestaat werd gebouwd in 1905 in neorenaissance stijl door Rijksbouwmeester Vrijman voor de afdeling Mechanische Technologie en de afdeling Werktuig- en Scheepsbouwkunde van de Technische Hogeschool. In de hallen werden gas- stoom- en petroleumwerktuigen beproefd. De proeffabriek functioneerde tot 1970, daarna werd de grootste hal gebruikt als mensa.

Het 'Techniek Museum Delft' werd in 1993 gevestigd in het complex naar een ontwerp van Van Zwol Architecten. Een nieuwe infrastructuur werd ontworpen, de hallen werden ingericht als museale ruimten en er kwam een nieuwe entree. Het museum is nu gesloten en zal opgaan in het binnenkort te openen 'Science Center' van de TU Delft. Het complex krijgt een nieuwe bestemming als dansschool met een disco en restaurant.

Locatie: Ezelsdveldlaan 55 Delft. Tijd: 12.00 – 17.00 uur. Opgenomen in route Centrum Zuid. Programmaboekjes verkrijgbaar in TOP Hippolytusbuurt 14 Delft. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

27 juni

Debat ‘Hergebruik’ in TOP Delft

Debat en lezingen

Aan de hand van een aantal inleidingen en stellingen wordt het debat rond het thema ‘Hergebruik’ gehouden als afsluiting van de Dag van de Architectuur 2010. Stellingen: er wordt teveel gesloopt. Regelgeving belemmert hergebruik. Er is te weinig goedkope ruimte voor de creatieve industrie. Strenge duurzaamheideisen zijn soms schadelijk voor het moderne monument.

Intermezzo: Muziek van de ‘Mannen van Vermeer’.

De sprekers zijn: inleiding door Jasper van Zwol (Delft Design), Rudy Stroink (TCN), Gerben van Straaten (Walas Concepts), Chris Dieke (Monumentenzorg Delft), Peter Jonquiere (Historische Vereniging Delfia Batavorum), Frank Foole (Noorderlicht Architekten) en Kees Duijvestein, hoogleraar ‘Environmental Design’ en moderator.

Locatie: TOP, Hippolytusbuurt 14, Delft. Tijd: aanvang om 14.00 uur. Meer informatie: www.delftdesign.nl.

zie www.dagvandearchitectuur.nl

26 juniHergebruik kanaalzone EindhovenArchitectuurwandeling

Eindhoven zoomt tijdens de Dag van de Architectuur in op het gebied rond de kop van het Eindhovens Kanaal, aangelegd halverwege de negentiende eeuw. De havenkom ligt tegen het centrum van de stad. In deze zone is een gebied ontstaan waar verschillende functies als wonen, werken en recreëren met elkaar verweven zijn. Bewoners en kunstenaars hebben zich het gebied toegeëigend. Een bouwterrein is tot bloemenweide omgevormd. Creatieven vestigen zich in de leegstaande gebouwen. Vanuit La Citta Mobile start een innovatieve architectuurwandeling langs vijf opengestelde panden die nu een andere functie hebben gekregen: La Città Mobile, Leo Schellens & Co's trijpfabriek bv, Woning en werkruimte Fulco Treffers, Woonhuis familie Brodruck en Het Apollohuis.

Locatie: La Città Mobile, Vestdijk 133, Eindhoven. Tijd: 13.00 – 16.00 uur. Meer informatie: www.architectuurcentrumeindhoven.nl.

27 juni

Via Ventosa: Het tweede leven van een oud Philipsgebouw

Festival

Broedplaats TAC geeft samen met Plaza Futura, WEI en Vereniging Ventose een oud Philipsgebouw in het centrum van Eindhoven een tweede leven. Tijdens dit festival smelten muziek, theater, architectuur, dans en design samen tot één cultureel spektakel. Diverse jonge architecten en stedenbouwkundigen geven samen met muzikanten, theatermakers, kunstenaars en designers vorm aan de straat. Meer dan zestig namen, waaronder singer-songwriter Lucky Fonz III, 12N Stedenbouw en Mo en Machiel Swillens, architectenbureau MulderendeVries, Karlijn Koenen en Letizia Rompelberg, Ongemotiveerd Kunstenaars Collectief en Crappydog zullen aanwezig zijn.

Tijd: 14:00 – 02:00. Meer informatie: www.tac.nu.

26 juniPublicaties in diverse kranten

Architectuurcentrum grAp Gouda heeft de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan herbestemmen van bestaande gebouwen en leegstand. De Dag van de Architectuur 2010 zal grAp gebruiken om in dat weekend via paginagrote advertenties in de plaatselijke en regionale pers aandacht te vragen voor de projecten die in het verleden zijn aangepakt en wat daarvan terecht is gekomen. Maar vooral laat grAp de gebouwen zien die een onzekere toekomst tegemoet gaan. Al deze informatie moet bijdragen aan het cultureel besef bij de inwoners van Gouda en omgeving, van de noodzaak tot behoud of op zijn minst van de noodzaak tot gedegen onderzoek voor hergebruik. In de kranten wordt ook een oproep aan de bewoners zelf gedaan. grAp heeft het voornemen om via de website of via een publicatie in 2011 de vele mogelijke vormen van herbestemming in beeld te brengen. Aan burgers wordt gevraagd om alle vormen van herbestemde bebouwing die zij kennen in deze regio aan grAp door te geven, zodat een interessant archief ontstaat.

Meer informatie: www.architectuurcentrumgrap.nl.

25, 26, 27 en 29 juni Ofblieven, dat heb k nog neudeg!

Het landelijke thema voor de Dag van de Architectuur, ‘Architectuur & hergebruik’, heeft Groningen regionaal vertaald in ‘Ofblieven, dat heb k nog neudeg’. Gronings dus voor ‘Afblijven alsjeblieft, dat kan ik nog goed gebruiken’. Op en rondom de Dag van de Architectuur organiseren architectuurcentrum Platform GRAS en de Stichting DAG van de Architectuur Groningen in samenwerking met andere partijen tal van activiteiten.

Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

25 juni

DAGborrel en Prijsuitreiking van de Gebouwenenquête 2010Borrel en prijsuitreiking

Wat is het beste Groninger gebouw van 2010? Samen met een vakjury – Bouke Kapteijn (AT Osborne), Indira van ’t Klooster (Architectuur Lokaal) en Wilfried van Winden (WAM architecten) – kunt u zich uitspreken over de kwaliteit van de Groninger architectuur in het afgelopen jaar. Online stemmen kan tot en met donderdag 24 juni, op www.dagvandearchitectuurgroningen.nl. Nieuw: wie wint dit jaar de prijzen voor het beste detail, de stoerste constructie, het beste opdrachtgeverschap en het best verkopende project? De uitslag wordt op vrijdag 25 juni tijdens de DAGborrel bekendgemaakt en voor de winnende architecten, aannemers of opdrachtgevers ligt de prestigieuze Gouden Baksteen klaar.

Ontdek ook tijdens de DAGborrel de muzikale talenten van bekenden uit de Groninger bouw- en architectuurwereld. De vakjury komt langs, vertelt en reikt uit, net als een vertegenwoordiger van de publieksjury. Frank den Hollander presenteert de Prijzenparade.

Locatie: Grand Theatre, Grote Markt 35, Groningen. Tijd: borrel vanaf 16:30 uur, de prijsuitreiking begint om 18.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

26 juni

Gebouwenenquête 2010: de specialistenbus

Uitgebreide busrondrit langs genomineerde gebouwen Gebouwenenquête

Samen met een deskundige rondleider rijdt de specialistenbus langs alle gebouwen die zijn genomineerd voor de Gebouwenenquête. De specialistenbus stopt bij alle gebouwen, zodat de deelnemers ze zelf kritisch en van dichtbij kunnen bekijken.

Locatie: Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen. Tijd: 10:30 - 16:00 uur. Toegang: aanmelden verplicht via 06 30 82 78 15 (dinsdag t/m vrijdag, 10:00 – 16:00 uur). Kosten: euro 10,- inclusief lunchpakket. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

27 juni

Gebouwenenquête 2010: busrondritten noord & zuid

Bustour langs genomineerde gebouwen Gebouwenenquête

Wilt u een kort overzicht van de 15 gebouwen die zijn genomineerd voor de Groninger Gebouwenenquête, de winnaars en de verliezers van dichtbij bekijken en horen wat de vakjury van deze gebouwen vond? Twee gratis busrondritten, een route noord en een route zuid, leiden u op de Dag van de Architectuur in sneltreinvaart langs de genomineerde gebouwen. Kies welke route u het meest interessant vindt of doe ze allebei.

Locatie vertrek: Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen. Tijd: 11:30 en 13:00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

27 juni

Gebouwenenquête 2010: open dag (van de architectuur)

Open Huis bij genomineerden Groninger Gebouwenenquête

Een aantal genomineerde gebouwen uit de Gebouwenenquête 2010 opent op de Dag van de Architectuur de deuren voor publiek. Kijk voor het meest actuele overzicht van de opengestelde gebouwen en de openingstijden op www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

27 juni

Van sloop tot hergebruik

Fietstocht

Oude deuren en schouwen, kleurrijke glas-in-loodramen, zelfs complete gevels van gesloopte panden zijn opnieuw geplaatst. Hierdoor bleef veel moois bewaard. Onder de deskundige leiding van architectuurhistoricus Jaap Ekhart bezichtigen deelnemers aan deze fietstocht het depot van stichting Monument & Materiaal, brengen huisbezoeken aan twee afnemers van de stichting en verbazen zich over de herkomst en het hergebruik van bijzondere stadsgevels.

Locatie: start fietstocht bij Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen. Tijd: 11:00 en 13:30 uur. Toegang: aanmelden verplicht, via 06 30 82 78 15 (dinsdag t/m vrijdag, 10:00 – 17:00 uur). Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

27 juni

Regiobustocht naar de toekomst & de oude remise

Bustocht naar Scheemda en Winschoten

Tijdens deze bustocht bezoeken deelnemers twee geweldige voorbeelden van herbestemming in de provincie: De Oude Remise in Winschoten en De Toekomst in Scheemda. Voormalige tramwerkplaats De Oude Remise heeft een herbestemming als tijdelijk theater gekregen tot de nieuwbouw van het nieuwe Cultuurhuis van start gaat. Strokartonfabriek De Toekomst is dankzij een rijkssubsidie van de ondergang gered en krijgt nog een nieuwe bestemming. Projectarchitecten Pieter Omlo (KAW architecten en adviseurs, architect van de Oude Remise), Kor Holstein en Daniël van Huizen (Holstein restauratie atelier, architecten van De Toekomst) vertellen hoe het was, hoe het is en hoe het wordt.

Locatie: vertrek bij Stadsschouwburg, Turfsingel 86, Groningen. Tijd: 12:00 – 16:15 uur. Toegang: euro5,00 (incl. hapje en drankje), aanmelden verplicht, via 06 30827815 (dinsdag t/m vrijdag, 10:00 – 17:00 uur). Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

26 juni

Architectuurwandeling Groninger museum

Rondleiding van het oude naar het huidige Groninger Museum

Speciaal voor de Dag van de Architectuur presenteert het Groninger Museum een architectuurwandeling via interessante plaatsen van het oude naar het huidige Groninger Museum. Op de eindbestemming vertelt de rondleider niet alleen over de architectuur van het museumgebouw op het museumeiland, maar ook over de renovatie en revitalisatie die op dit moment gaande is.

Locatie: het oude Groninger Museum, Praediniussingel 59, Groningen. Tijd: 12.30, 14.00 en 15.30 uur. Toegang: aanmelden verplicht via 06 30 82 78 15 (dinsdag t/m vrijdag, 10:00 – 17:00 uur). Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl.

26 juni

Archiprix 2010

Prijsuitreiking

Jaarlijks kiezen de Nederlandse ontwerpopleidingen hun beste afstudeerplannen uit voor deelname aan Archiprix. De 27 geselecteerde plannen van 2010 geven een mooi beeld van de stand van zaken in het Nederlandse ontwerponderwijs en van het talent van een nieuwe generatie ontwerpers. Een onafhankelijke jury maakt de prijswinnaars bekend.

Locatie: Faculteit voor Levenswetenschappen, Nijeborgh 7, Groningen. Tijd: 15.00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl en www.hanze.nl/bouwkunst.

26 juni

Archiprix 2010

Rondleidingen

Met Onix kunt u kijken in de tentamenhal, met De Zwarte Hond in de Bernoulliborg, met SKETS in de Van Olsttoren, met pvanba architecten in de uitbreiding van de EBR-bibliotheek en met Rudy Uytenhaak Architectenbureau in de Faculteit voor Levenswetenschappen.

Locatie: bij de ingangen van de verschillende gebouwen. Tijd: elk half uur van 13:00 – 14:30 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl en www.hanze.nl/bouwkunst.

21 juni t/m 9 juli

Archiprix 2010

Tentoonstelling

Bekijk de 27 plannen die zijn voorgedragen voor de Archiprix.

Locatie: de Van Dooren Veste, Zernikeplein 11, Groningen. Tijd: maandag t/m donderdag van 9:00 – 23:00 uur en op vrijdag van 9:00 – 17:00 uur. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl en www.hanze.nl/bouwkunst.

27 juni

Dagfilm in Images: The garden

Film

In het midden van South Central, Los Angeles, is een groene gemeenschappelijke tuin ontstaan uit de as van de rellen in 1992. De stad schonk de grond aan de Latino-buurt in de hoop dat dit grote gebied vol met vuilniszakken en spuiten vervangen zou worden door rijpe tomaten, verse sla en zoete papaja. De South Central Farm veranderde van extreme armoede, geweld en afhankelijkheid in een plaats van schoonheid. Na 10 jaar succes stonden in december 2003 de bulldozers klaar om de stedelijke oase op te ruimen. Er kwam ruimte voor loodsen.

Locatie: Images, Poelestraat 30, Groningen. Tijd: 19:30 uur. Toegang: euro 8,80. Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl en www.images.nu.

27 juni

Het paleis & Ebbingekwartier

Diverse activiteiten

Het Paleis op de hoek van het Boterdiep en de Bloemsingel is bij uitstek een voorbeeld van hergebruik. De afgelopen jaren is het oude scheikundige laboratorium herontwikkeld tot een creatieve broedplaats. Zondag 27 juni staan de deuren van Het Paleis wijd open, zijn veel van de ateliers toegankelijk en worden de verdere plannen voor het Ebbingekwartier gepresenteerd. Ontdek aan de hand van maquettes ook de tijdelijke microstad Open Lab die achter Het Paleis verrijst.

Locatie: Boterdiep 111, Groningen. Tijd: 13:00 – 17:00 uur. Meer informatie: www.hetpaleisgroningen.nl.

29 juni

Dagfilm Vera Zienema: Win/win

Film

De jonge beurshandelaar Ivan sleept zelfs in crisistijd miljoenen euro’s binnen. Met Ivan in de hoofdrol toont Win/win de gekte van het pakkenleger in de kantoortorens van de Amsterdamse Zuidas; het snelle maar lege bestaan rondom beurskoersen, toegangspasjes, onbegrijpelijke beurstaal en omgangsvormen van jongens die leven voor de kicks maar de lows op de koop toe krijgen. Met Oscar van Rompay (NT Gent) Halina Reijn, Hans Kesting en Leon Voorberg (Toneelgroep Amsterdam).

Locatie: Vera Zienema, Oosterstraat 44, Groningen. Tijd: 21.00 uur. Toegang: euro 4,50 plus VERA maandkaart (euro 1). Meer informatie: www.dagvandearchitectuurgroningen.nl en www.vera-groningen.nl.

26 juni Boottocht naar Zaandam met programma in Zaandam

De boot naar Zaandam vertrekt om 9.30 uur vanaf het Droste-terrein (bij Restaurant ChocOase) en na een overstap in Spaarndam komt deze om ca.12.00 uur in Zaandam aan. Om 16.00 uur vertrekt de boot vanuit Zaandam terug naar Haarlem. In Spaarndam stapt u over op een bus, die u terugbrengt naar het Droste-terrein. Aankomst daar is gepland om ca. 17.30 uur. Dit programma wordt in samenwerking met Babel Zaandam georganiseerd, kijk voor het programma in Zaandam op www.stichting-babel.nl.

Locatie: opstapplaats boot in de ochtend Droste-terrein, Restaurant ChocOase: Max Euweplein 1, Haarlem. Toegang: euro 8, reserveren is gewenst en kan tot vrijdag 25 juni via 023 534 05 84. (Als er op de d

Trouw, de Verdieping, Amsterdam. Interieur: Mÿller van Tol. (Trouw) Beeld
Trouw, de Verdieping, Amsterdam. Interieur: Mÿller van Tol. (Trouw)
Het Klooster, Rotterdam. Ontwerp: Jos Margry. ( FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR) Beeld
Het Klooster, Rotterdam. Ontwerp: Jos Margry. ( FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR)
De oostserre, Faculteit Bouwkunde TU, Delft. Ontwerp MVRDV. ( FOTO: JASPER VAN ZWOL) Beeld
De oostserre, Faculteit Bouwkunde TU, Delft. Ontwerp MVRDV. ( FOTO: JASPER VAN ZWOL)
(Trouw) Beeld
(Trouw)
ROTABS, Rotterdam. Ontwerp Marx & Steketee. ( FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR) Beeld
ROTABS, Rotterdam. Ontwerp Marx & Steketee. ( FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR)
Excursie vanuit Amersfoort naar Zeche Zollverein. (FOTO: JOHANNA VAN DER WERFF) Beeld
Excursie vanuit Amersfoort naar Zeche Zollverein. (FOTO: JOHANNA VAN DER WERFF)
Mariastichting, Haarlem. Ontwerp: architectuurcentrale Thijs Asselbergs. ( FOTO: RENE DE WIT) Beeld
Mariastichting, Haarlem. Ontwerp: architectuurcentrale Thijs Asselbergs. ( FOTO: RENE DE WIT)
Montessorischool De Dijk, Groningen. Ontwerp: Drost + van Veen. (Trouw) Beeld
Montessorischool De Dijk, Groningen. Ontwerp: Drost + van Veen. (Trouw)
Winkelgebied Utrecht. ( FOTO: ARCHITECTUURCENTRUM AORTA) Beeld
Winkelgebied Utrecht. ( FOTO: ARCHITECTUURCENTRUM AORTA)
Diepeveen & Co, Rotterdam. Ontwerp: W. Kromhout. (FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR) Beeld
Diepeveen & Co, Rotterdam. Ontwerp: W. Kromhout. (FOTO: OSSIP VAN DUIVENBODE AIR)
(Trouw) Beeld United Photos BV
(Trouw)Beeld United Photos BV
(Trouw) Beeld
(Trouw)
Voormalige Avro-studio, Hilversum. Ontwerp: Merkelbach en Karsten. (FOTO: JAN DE JONG) Beeld
Voormalige Avro-studio, Hilversum. Ontwerp: Merkelbach en Karsten. (FOTO: JAN DE JONG)
Herbestemming benzinestation, Nijmegen. Ontwerp: Koos van Lith Architecten. (Trouw) Beeld
Herbestemming benzinestation, Nijmegen. Ontwerp: Koos van Lith Architecten. (Trouw)
Voormalige wieldraaierij NS-werkplaats Tilburg. ( FOTO: STEPHAN HAANS) Beeld
Voormalige wieldraaierij NS-werkplaats Tilburg. ( FOTO: STEPHAN HAANS)
Rijstpellerij Hollandia, Wormer. ( FOTO: CEES KRUIT) Beeld
Rijstpellerij Hollandia, Wormer. ( FOTO: CEES KRUIT)

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden