Architectuur reageert op snelle tijd Nederlandse inzending voor Triënnale Milaan is digitaal gedicht

ROTTERDAM - Met een 'digitaal gedicht' presenteert Nederland zich van 28 februari tot en met 10 mei op de Triënnale van Milaan. Dit driejaarlijkse ontwerpersfestijn staat dit keer in het teken van 'Identiteit en verschil'. In het Nederlandse paviljoen wordt daaraan invulling gegeven door de presentatie 'RealSpace in QuickTimes' over architectuur en digitalisering.

Het 'digitale gedicht' van de Nederlandse inzending is een futuristisch paviljoen ontworpen door Ben van Berkel, waarin architectuur, elektronica, beeld en informatie met elkaar zijn versmolten. Geconcipieerd op de computer, is het paviljoen zelf al de belichaming van het thema. De wanden golven door de ruimte, maken 'loops' en voeren de bezoeker langs videoschermen en door een aantal 'intelligente ruimtes', waarin de omgeving reageert op de aanwezigheid van de bezoeker.

Ben van Berkel: “De amorfe, schelpachtige structuur (van het paviljoen) is de drager van de tentoonstelling; zij verenigt een digitale en een virtuele ruimte in zich; zij reflecteert projecties en organiseert de ruimte.”

Curator van de inzending is architectuurtheoreticus Ole Bouman. Hij onderscheidt drie terreinen waarop de tentoonstelling zich beweegt: Computer Aided Design (CAD), Virtual Reality (VR) en Smart-Tech.

CAD is inmiddels een veel gebruikt hulpmiddel op architecten- en ontwerpbureaus. Het stelt in staat direct driedimensionaal te ontwerpen en diverse lagen informatie over elkaar te leggen. Virtual Reality zou wel eens de architectuur van de toekomst kunnen zijn. Een ruimte hoeft niet meer uit vier wanden en een plafond te bestaan, maar kan volledig digitaal worden opgebouwd op een beeldscherm. Smart-Tech bestaat uit voorzieningen in gebouwen die het leefklimaat beïnvloeden, maar niet zichtbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om geavanceerde klimaatbeheersings-systemen, maar ook om veiligheidsinstallaties en produkten voor een efficiënter gebruik van de ruimte.

Hoe deze nieuwe technieken functioneren - maar vooral wat hun invloed is op de architectuur - wordt uit de doeken gedaan in de video's. Deze bestaan uit collages van beelden en filmfragmenten. Op een caleidoscopische manier wordt zo de reikwijdte van de technieken verbeeld. Aan bod komt onder meer het werk van de architecten Ben van Berkel, Kas Oosterhuis, Zwarts & Jansma en de kunstenaars Jan van de Pavert, Hermen de Maat en Monika Fleischmann. Daarnaast worden concrete toepassingen van de technieken getoond om te laten zien dat deze niet in het beeldscherm blijven steken, maar daadwerkelijk hun invloed hebben op de gebouwde omgeving.

ontwerpbureau BRS Premsela Vonk. Hij projecteert lichtbeelden op de golvende wanden van Van Berkels paviljoen, als een sferische aanvulling op de video's. In de lichtprojecties isook een aantal statements en kreten verwerkt, zoals 'Can architecture go digit-all?', 'A Life to Machine In', 'Architecture will become an organizational art' en 'Cyberspace is Real Estate'.

De titel van de Nederlandse presentatie - 'RealSpace in QuickTimes' - is direct ontleend aan het crypto-computerjargon en wordt door Bouman uitgelegd als de concrete ruimte die de architect schept in de snelle tijd waarin we leven en met een computerprogramma - QuickTimes - waarmee onder meer animaties van een ontwerp kunnen worden gemaakt.

De Triënnale van Milaan is een internationale tentoonstelling met presentaties op het gebied van architectuur, design en industriële produkten. Hij wordt dit jaar voor de negentiende keer gehouden in het Palazzo dell'Arte. Naast Nederland presenteren nog achtentwintig andere landen zich in Milaan.

De Nederlandse inzending valt onder de verantwoordelijkheid van het Nederlands Architectuurinstituut. Daar zal de inzending in het najaar ook te zien zijn. Bij het project verschijnt een boek met een CD-rom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden