Architecten ruziën over ontwerp hotel Zaandam

Het spectaculaire Inntelhotel in Zaandam, dat eerder dit jaar werd geopend. (FOTO WERRY CRONE) Beeld
Het spectaculaire Inntelhotel in Zaandam, dat eerder dit jaar werd geopend. (FOTO WERRY CRONE)

zaandam – - Architect Sjoerd Soeters voelt zich ’bestolen. ’Op klaarlichte dag’ is zijn vakgenoot Wilfried van Winden aan de haal gegaan met het ontwerp dat hij had bedacht voor het Inntelhotel in Zaandam, met zijn spraakmakende gevel van gestapelde Zaanse huisjes.

Al in 2004 maakte Soeters naar eigen zeggen de schets waarop het ontwerp is gebaseerd. Afgelopen voorjaar ging het hotel open en sindsdien presenteert Wilfried van Winden van WAM Architecten zich volgens Soeters ten onrechte als de ontwerper. In een open brief beschuldigt hij hem nu van plagiaat.

Directe aanleiding om Van Winden publiekelijk als ’dief’ te bestempelen, is de verschijning van diens boek ’Fusion’. Daarin schrijft Van Winden over de menging van verschillende architectuurstijlen. Het Zaanse-huisjeshotel wordt daarbij als illustratie afgebeeld, zonder vermelding dat het idee afkomstig is van Soeters.

Van Winden ontkent dat hij ooit de schets heeft gezien die Soeters nu als bewijsmateriaal voor het plagiaat openbaar heeft gemaakt. Het idee om voor de gevel van het hotel Zaanse huisjes te stapelen, heeft hij helemaal zelf bedacht.

De opdracht voor het ontwerp van het hotel is bijna vijf jaar geleden verstrekt. Het hotel moest de blikvanger worden van het nieuwe centrum van Zaandam, waarvoor Soeters het stedenbouwkundige plan heeft gemaakt. Soeters had eigenlijk zelf het hotel willen bouwen, maar dat mocht niet omdat hij ook het nieuwe stadhuis al had ontworpen.

De afspraak was dat er verschillende architecten ingeschakeld zouden worden. In eerste instantie benaderde Soeters architect Dirk Jan Postel. Maar die kon zich niet vinden in de voorwaarde dat de hotelgevel letterlijk moest refereren aan Zaanse huisjes.

Postel was gisteren niet bereikbaar, maar heeft in de Volkskrant verklaard dat hij zich de schets van Soeters niet kan herinneren. Soeters vroeg vervolgens Van Winden, die naar eigen zeggen is gaan ’schuiven’ met Zaanse huisjes, waarop spontaan het idee stond om er een gestapelde collage van te maken.

Soeters bestrijdt niet dat Van Winden de huidige hotelgevel heeft ontworpen. Maar het idee erachter is niet van hem. „Van Winden is niet de componist maar slechts de uitvoerend muzikant.”

Of Soeters ook juridische stappen onderneemt, is nog niet bekend.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden