Architecten ruziën om uitslag

Drie architecten die een ontwerp indienden voor het nieuwe station en stadskantoor in Delft, spannen een kort geding aan tegen die gemeente. Zij zijn het niet eens met de uitslag van de prijsvraag die was uitgeschreven.

Met dit prestigieuze project (45 miljoen euro) wil Delft de kloof dichten die het spoor (dat straks ondergronds wordt) in de stad heeft geslagen. Vier architectenbureaus dienden een ontwerp in. Over de uitslag van de wedstrijd is zo’n ruzie ontstaan, dat drie architecten besloten naar de rechter te stappen.

De eerste twee zaken dienen woensdag voor de rechtbank in Den Haag. Het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger Urbis en het Delftse Mecanoo zullen daar toelichten dat er in hun ogen geen sprake is geweest van een eerlijke wedstrijd. De gemeente zou zich bij de beoordeling van de ontwerpen niet gehouden hebben aan de regels die ze zelf had opgesteld, onder meer over het bestemmingsplan. Ook is volgens hen niet helder hoe de beoordeling tot stand is gekomen.

Francine Houben van Mecanoo vecht bovendien aan dat de financiële onderbouwing van haar ontwerp is afgekeurd. Haar woordvoerder: „We hebben die laten doorrekenen door een onafhankelijke deskundige en die wijst de kritiek van de gemeente af. Bovendien kun je in deze fase geen verregaande uitspraken doen over de financiën en al helemaal niet iemand op die grond uitsluiten. Houben voelt zich diep gekwetst door haar eigen gemeente.”

Wat ook verbazing wekt, is dat de gemeente in strijd met de regels niet één winnaar heeft aangewezen. Twee architecten mogen hun plan verder uitwerken. Op basis daarvan wordt beslist wie de definitieve winnaar is.

Sjoerd Soeters van het Amsterdamse bureau Eldonk Ponec vecht dit volgende week bij de rechter aan omdat hij vindt dat de hoofdprijs hem nú al toekomt. Van de selectiecommissie onder leiding van burgemeester Verkerk kregen zijn ontwerp en dat van concurrent Rudy Uytenhaak in de eindbeoordeling – waarin ook de mening van de Delftenaren meewoog – beide een cijfer van afgerond 7,1. Maar Soeters’ plan had procentueel wel iets beter gescoord.

Soeters: „Als de gemeente zegt de uitslag tot op 3 cijfers achter de komma te zullen bepalen, moet ze niet ineens gaan afronden als haar dat beter uitkomt.” De gemeente wil niet reageren zolang de zaak onder de rechter is.

Pikant detail is dat de Delftse bevolking, die zich via een internetpanel kon uitspreken over de ontwerpen, het gebouw van rode baksteen van Soeters het mooiste vindt. Dit nostalgische ontwerp is een wereld van verschil met het transparante gebouw met veel glas en staal van Uytenhaak, dat de voorkeur heeft van de selectiecommissie. De kloof die het spoor in de stad heeft geslagen, wordt in dit plan zoveel mogelijk gedicht, meent de commissie. De Delftenaren daarentegen menen dat dit modernistische bouwsel juist voor een nieuwe kloof zorgt, doordat het niet aansluit bij de historische bebouwing van Delft.

Bij het bepalen van de eindcijfers per ontwerp woog de mening van het panel voor een kwart mee. Het ontwerp van Soeters scoorde met een 7,2 het best bij het panel. Dat van Uytenhaak kreeg het laagste cijfer: een 5,2. De ontwerpen van Kraaijvanger en Mecanoo kregen respectievelijk een 5,9 en 5,4.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden