Archipolis

Hoe overleef je een reis naar Mars? Waarom vallen wankel ogende gebouwen niet om? Is er leven mogelijk in niet bestaande ruimtes? En zwemmen vissen ook op het droge?

Architecten geven met hun ontwerpen richting aan de menselijke werkelijkheid. Hun rol in de hedendaagse samenleving wint aan belang. In deze speciale bijlage is de schijnwerper vrijwel uitsluitend gericht op de moderne architectuur: wat is er aan de hand, hoe denken de architecten van nu, hoe werken ze en wat is het resultaat van hun werk als alle aannemers en uitvoerders zich ermee hebben bezig gehouden.

Aan de orde komen ondermeer de Hongaarse stadsarchitect Charles K. Polónyi (verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de stad Boedapest), Daniel Libeskind (die in Berlijn het Joods Museum bouwt en de afgelopen jaren een actieve rol speelde in de verhitte discussies over het nieuwe aangezicht van een verenigd Berlijn), Marcos Novak (één van de pioniers op het gebied van Cyber Space en virtual reality) en Jeanne Dekkers, die Apeldoorn voorzag van een brandweerkazerne in de vorm van een slanke vis. Verder wordt het 'deconstructivisme' voor geïnteresseerde leken verklaard (van Tatlin tot Tschumi en van Chernikov tot Eisenman). Het geheel is gelardeerd met besprekingen van een aantal recent verschenen architectuurboeken.

De aanleiding voor deze aanpak ligt in de manifestatie 'Archipolis over de grenzen van architectuur', waarvan Trouw mede-sponsor is. Archipolis gaat deze maand van start en is georganiseerd door de bureau's Studium Generale van de universiteiten in Delft, Eindhoven, Rotterdam, Tilburg, Maastricht, stichting TARt Twente en SG Groningen. Het programma van Archipolis is in deze bijlage opgenomen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden