Archieven met strafdossiers Oost-Timor geplunderd

(Novum/AP) - Plunderaars hebben een deel van de Oost-Timorese strafrechtelijke dossiers gestolen, waaronder de belangrijkste stukken over het geweld dat uitbrak na het in augustus 1999 gehouden referendum over onafhankelijkheid. Dat heeft de procureur-generaal van Oost-Timor, Longuinhos Monteiro, dinsdag gezegd.

Een van de archiefstukken die zijn verdwenen betreft oud-generaal Wiranto, destijds de opperbevelhebber van het Indonesische leger. Wiranto is aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid die in Oost-Timor zijn begaan. Ook de stukken over alle andere belangrijke verdachten van het geweld zouden weg zijn.

Monteiro zegt dat het openbaar ministerie zowel zondag- als maandagavond is geplunderd en dat 12 tot 15 procent van de dossiers is gestolen. Verdwenen zijn volgens hem onder andere stukken, bewijsmateriaal en computerbestanden aangaande 1139 moordzaken en massaverkrachtingen. Monteiro zegt niet te kunnen beoordelen of de plunderaars gericht te werk zijn gegaan, of hebben gepakt wat ze te pakken konden krijgen.

"Miljoenen dollars aan onderzoekskosten zijn in een paar dagen in het niets verdwenen", zegt Monteiro.

Minister van justitie Domingos Sarmento heeft Australische vredessoldaten inmiddels gevraagd het OM te bewaken.

Door het Indonesische leger gesteunde pro-Indonesische milities trokken na het referendum, waarbij de bevolking voor onafhankelijkheid koos, een spoor van geweld door Oost-Timor. In enkele weken tijd vielen er zo'n vijftienhonderd doden en werden driehonderdduizend mensen uit hun huizen verjaagd. Uiteindelijk kwam het Australische leger eraan te pas om te de rust te herstellen. Tientallen militieleden zijn veroordeeld, maar de belangrijkste verdachten zijn op vrije voeten en bevinden zich in Indonesië. De Oost-Timorese regering vindt een goede relatie met Indonesië belangrijker dan de berechting van de verdachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden