Update

Archiefstukken over misbruik kerk opgedoken

Han Moraal. Beeld ANP
Han Moraal.Beeld ANP

Op het parket in Den Bosch is afgelopen maandag een pakket informatie aangetroffen over tientallen zedenzaken die hebben gespeeld tegen functionarissen van de katholieke kerk in de jaren '50 en '60. Dat zei Han Moraal van het college van procureurs-generaal vandaag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Het zijn geen strafdossiers, maar correspondentie waaruit het een en ander af te leiden valt.

Het gaat over zaken van de rijksrecherche, want die onderzocht toen eventuele misdragingen van ambtsdragers, ook notarissen en burgemeesters. Er is volgens Moraal in de stukken sprake van stevige veroordelingen tot cel en tbs. De vondst is gemeld bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De informatie moet nog verder 'geduid' worden, maar zou zeker met de onderzoekscommissie-Deetman zijn gedeeld als de stukken eerder waren aangetroffen, aldus Moraal.

In de Kamer gaan stemmen op voor nader onderzoek. Niet alleen naar wat er misschien nog verder te vinden is, maar ook naar de praktijken die afgelopen eeuw in ons land bestonden op het gebied van castratie. Een verhaal in de NRC over de onvrijwillige castratie in de jaren '50 van de minderjarige Henk Heithuis, die in een katholiek internaat woonde, deed recent veel stof opwaaien.

Diverse door de Kamer uitgenodigde deskundigen gingen vandaag op het fenomeen in, dat destijds minder onbekend was. Castratie had plaats als middel tegen homoseksualiteit, maar soms ook tegen het verwekken van 'inferieur nageslacht' en tegen exhibitionisme. Ook zouden wel geestelijken zijn gecastreerd om het celibaat te kunnen handhaven.

Castratie moest gebeuren met 'instemming' van de persoon in kwestie, maar de noodzaak werd hem vaak aangepraat, de consequenties (obesitas) werden gebagatelliseerd en de handeling werd opgedrongen. Volgens de wetenschappers zou onderzoek alle gezindten moeten beslaan. Een internationaal perspectief ook goed zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden