Archief van Otto Frank moet weg uit Amsterdam

De Anne Frank Stichting moet een deel van het archief van Otto Frank teruggeven aan het Anne Frank Fonds in Bazel. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

De stukken, waaronder brieven en foto's, moeten voor 1 januari 2014 terug. Het fonds in Bazel is eigenaar van de nalatenschap van de vader van Anne Frank, maar had de stukken in langdurige bruikleen gegeven aan de stichting in Amsterdam. Samen beheerden ze het archief, maar tussen de stichting en het fonds is een vertrouwensbreuk ontstaan. Volgens de rechtbank heeft het fonds daarmee het recht om de bruikleenovereenkomst op te zeggen.

De Anne Frank Stichting wijt de vertrouwensbreuk aan een 'sterke koerswijziging' van het Bazelse fonds, zo'n drie jaar geleden. Het fonds wil in de toekomst meer zelfstandig opereren. In Frankfurt, de stad waar Anne in 1929 werd geboren, wil het een nieuw Familie Frank Centrum opzetten.

De rechtszaak sleept al sinds 2011. Het Bazelse fonds eiste onmiddellijke teruggave van de archieven, de Amsterdamse stichting vond dat gezien de lange duur van de bruikleen niet redelijk. De stichting moet ook documenten teruggeven waarvan zij dacht eigenaar te zijn.

De stichting betreurt het dat de archieven niet bijeen kunnen blijven in het Anne Frank Huis in Amsterdam en dat de partijen tegenover kwamen te staan voor de rechter. "De Anne Frank Stichting heeft er alles aan gedaan om dit te voorkomen", reageert directeur Ronald Leopold.

De rechtszaak heeft geen betrekking op de dagboeken van Anne Frank. Die zijn eigendom van de Nederlandse staat en in permanente bruikleen gegeven aan de Anne Frank Stichting. (

Trouw

)

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden