Review

ARCHI-BOEK

Alvar Aalto. The complete catalogus of architecture, design and art, Academy Editions, Importeur Nilsson & Lamm Weesp. ISBN 1-85490-385-3, ¿ 131,85.

Aalto ging uit van duidelijk gedefinieerde bouwlichamen, waar omheen hij beweeglijke elementen drapeerde, die de monotonie van de strenge ordening doorbreken. Vooral glooiende vormen waren bij Aalto populair. Meestal betreft het één zijde van een gebouw die deze verzachtende beweeglijkheid heeft, terwijl de rest strak en rechthoekig is. Je zou kunnen zeggen dat de architectuur van Aalto daardoor twee gezichten heeft. Vooral in de plattegronden is deze ordening van subjectieve en rationele vormen goed zichtbaar.

Deze uitgave is de vierde in een reeks van monografieën over de invloedrijke Finse architect. De eerste drie delen volgen chronologisch de biografische ontwikkeling van Aalto's oeuvre volgen. Dit boek documenteert alle projecten, prijsvraagontwerpen, industriële ontwerpen en schilderijen van de architect. De werken zijn voor het overgrote deel met tekeningen gedocumenteerd en nauwelijks met foto's. Al bladerend blijkt uit de vele plattegronden en tekeningen de onderlinge gelijkenis tussen de gebouwen, hoe verschillend ze uiterlijk ook mogen lijken. De begeleidende teksten zijn feitelijk en helder. Ze geven een context aan, maar verklaren vooral veel over de karakteristieken van het betreffende project.

Het oeuvre van Alvar Aalto wordt in het boek heel systematisch per onderwerp in beeld gebracht: planologische ontwerpen, religieuze gebouwen, ziekenhuizen, culturele gebouwen, kantoren, industriële- en bedrijfsgebouwen, woningbouw, binnenhuisarchitectuur, industriële vormgeving en beeldende kunst. Een breed oeuvre, dat nu voor iedereen toegankelijk gecatalogiseerd is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden