Archeoloog ontdekt bij Vlagtwedde prehistorische nederzetting

Van onze correspondent GRONINGEN - Archeologen staan versteld van de vondst van twintig prehistorische grafheuvels en een versterkte nederzetting uit de ijzertijd bij Vlagtwedde. Bij toeval stuitte provinciaal archeoloog Hennie Groenendijk op de enige omwalde nederzetting uit de periode 500 tot 300 jaar voor Christus die ons land nog rijk is. De grafheuvels uit de urnenveldperiode (1000 tot 500 voor Christus) zijn ongekend gaaf.

Archeoloog Groenendijk ging voor een inspectievlucht de lucht in en zag plotseling contouren in een akkerperceel, die bij nader onderzoek de omwalling van een nederzetting bleken te zijn. “Het land was niet bebouwd en de versterking met het blote oog zichtbaar. Toen ik walresten onderzocht kreeg ik een apart gevoel. Dit is iets heel zeldzaams, waar we in Nederland geen enkel voorbeeld meer van hebben”, zegt Groenendijk.

Prof. W. Willems van de Rijksdienst voor oudheidkundig bodemonderzoek is zeer opgetogen over de archeologische schat die in Westerwolde in de grond zit. “Een dergelijk versterkte nederzetting uit de prehistorie die met het oog zichtbaar is, is uniek in Nederland. De grafheuvels kunnen door hun gaafheid en samenhang als zeer bijzonder worden beschouwd.”

De vierhoekige nederzetting was omsloten door een aarden wal, sloten en palissaden. Ze besloeg tweeëneenhalve hectare en bood bescherming aan zo'n dertig mensen. Vroeger lag zij aan een zijtak van de rivier de Eems, die eeuwen geleden compleet is verzand. De Germaanse bewoners voerden vermoedelijk handel met omliggende streken.

Tot nog toe waren vier van dergelijke nederzettingen in ons land bekend. Die lagen in Drenthe en zijn tijdens ontginningswerkzaamheden in de jaren twintig en dertig volledig opgeruimd. In de buurt van de grafheuvels zijn ook resten van een akker, een zogenaamd celtic field, gevonden.

De met een schans omgeven versterking is niet eerder 'herkend', omdat die was bedekt met een laag grond. Door het intensieve gebruik van het bouwland werd de nederzetting zichtbaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden