Archeologische schat bewijst mogelijk bestaan van Koning David

Verschillende zeer oude potten, gereedschap van metaal en steen en vele kunst- en rituele voorwerpen zijn ontdekt in een ruïne bij Khirbet Qeiyafa, een stad op dertig kilometer van Jeruzalem. De resten zijn zo'n 3000 jaar oud en komen mogelijk uit de tijd van koning David. Ze zijn aangetroffen in een complex waarvan de architectuur overeenkomt met de Bijbelse beschrijvingen van de cultus in de tijd van Koning David.

Yosef Garfinkel, een van de archeologen zegt in een interview met Scientas.nl dat de ruïne ook een beeld kan geven van hoe de Tempel van Salomo eruit kan hebben gezien omdat de kamers ongeveer veertig jaar voor de bouw van de tempel tot stand moeten zijn gekomen.

De resten werden al in 2007 ontdekt en de resultaten van het onderzoek dat sindsdien is gedaan zijn door Yedioth Ahronoth gepubliceerd in een boek met de naam 'Footsteps of King David in the Valley of Elah'. Volgens Garfinkel is het de eerste keer dat archeologen een complex vinden met daaromheen een muur uit de tijd van koning David. "Zelfs in Jeruzalem hebben we geen duidelijk voorbeeld van een stad uit die tijd."

Het volk van Israël onderscheidde zich van andere naties door hun montheïstische geloof; het geloof in één enkele god. In dat geloof was het afbeelden van menselijke en dierlijke figuren verboden. De gevonden kamers werden gebruikt voor rituelen en daarin werden afbeeldingen aangetroffen die overeenkomen met die voorschriften.

Daarnaast maken de kamers deel uit van grotere complexen. Dat is anders dan bij andere volken uit die tijd zoals de Filistijnse en Kanaänitische bevolking waarbij rituelen in aparte gebouwen werden uitgevoerd.

De onderzoekers denken dat het om een elitaire vestiging gaat omdat de architecturale stijl zeer gedetailleerde is en zich al zou hebben ontwikkeld rond de tijd van koning David en typerend is voor een koninklijke levensstijl. De vondst versterkt de geloofwaardigheid van de Bijbel en de beschrijving van het paleis en de tempel van Salomo.

Sommige mensen geloven dat koning David een mythisch figuur was of slechts een leider van een kleine stam. Volgens Garfinkel is er nu bewijs om aan te tonen dat dit niet waar is.

"Op de plek van Khirbet Queiyafa hebben wij door de jaren heen duizenden dierenbotten gevonden. Deze botten kwamen van schapen, geiten en rundvee, maar geen varkens. De voorwerpen die we hebben ontdekt, tonen ook geen menselijke of dierlijke figuren. Dit suggereert dat de bevolking van de oude stad geen varkensvlees at en ook een verbod naleefde voor het maken van gesneden beelden van mensen of dieren. Deze mensen bestudeerden dus een andere cultus dan bijvoorbeeld de Filistijnse en de Kanaänitische bevolking."

De vondst helpt onderzoekers ook Bijbelse termen beter te begrijpen zoals de beschrijvingen van Salomo's paleis. In de tekst staat bijvoorbeeld de term Slaot, waarvan men eerst dacht dat hier de pilaren mee werden bedoeld. Nu blijkt de term eigenlijk triglief te betekenen. Ook de betekenis van het woord Sequfim is nu bekend: een driedubbele verschuifbare deur.

Garfinkel is blij met de ontdekking: "Het is de eerste keer in de geschiedenis dat wij werkelijk voorwerpen hebben uit de tijd van David, die gerelateerd kunnen worden aan teksten uit de Bijbel". In de maanden juni en juli zal het team van archeologen verder graven in Khirbet Queiyafa.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden