'Archeologie uit je Achtertuin' in Leiden

expositie Elke gemeente mag één archeologisch object leveren voor een tentoonstelling in Leiden. Vanaf deze week te zien.

Op de bovenste verdieping van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden loopt in een golvende beweging een meterslange ladenkast langs de vaste collectie. In de tentoonstelling 'Archeologie uit je Achtertuin', die deze week openging, mocht elke gemeente van Nederland de ladenkast vullen met één archeologisch object uit hun plaats.

Een kast met precies honderd laden waar elke afzonderlijke lade ruimte heeft voor vier gemeenten die een speciaal voorwerp mogen laten zien. Elke gemeente kreeg het verzoek van het archeologisch museum om een object uit te kiezen met een bijzonder verhaal.

Zo kwam de Duitse veldtelefoon naar boven tijdens de verbouwing van een huis in Hilversum. En Den Helder droeg een mammoetkies uit de ijstijd bij. Die werd gevonden in de Noordzee voor de kust van de Noord-Hollandse plaats. Bij elk archeologisch voorwerp, dat wel achter een glazen plaatje ligt, staat wat het is en waar het vandaan komt.

"Wij hadden bedacht dat er honderd gemeenten mee moesten doen om de tentoonstelling op te kunnen zetten", zegt projectleider Anna de Wit. Tot nu toe heeft het Rijksmuseum van Oudheden er 120 weten te strikken voor hun tentoonstelling. "Die plaatsen waren meteen dolenthousiast", aldus De Wit.

Het museum heeft als doel binnen twee jaar alle gemeenten in Nederland te overtuigen een object uit hun plaats te exposeren. "Ze mogen zelf hun voorwerp uitkiezen, zolang het maar in de lade past en wij het de komende vijf jaar mogen lenen."

Het archeologisch museum vond het tijd om de lokale geschiedenisverhalen uit te lichten. "Elke gemeente heeft een object met een eigen verhaal." Zo ligt er in de lade van Simpelveld in Limburg, een balsamarium van 200 jaar na Christus. Het zalfoliepotje werd in 2003 door een boer gevonden tijdens het ploegen. Hij stuitte op een sarcofaag, een stenen lijkkist. Het potje was een grafgift bij de kist. De Wit: "In die tijd waren er in Limburg vaak plunderingen als er archeologische vondsten werden gedaan. Om dat te voorkomen hebben de inwoners van het dorp de vondst die nacht met man en macht bewaakt."

Volgens De Wit zegt archeologie iets over de identiteit van mensen. Zo heeft Den Haag een tegeltje uit de zeventiende eeuw uitgekozen. Het veelkleurige tegeltje met de bekende ooievaar was in die tijd in Den Haag al razend populair. "Tijdens dit proces zijn gemeenten weer hun geschiedenis ingedoken en hebben sommige hun trots weer gevonden, zoals Heerlen." In de lade van Heerlen ligt een bronzen handvat dat bij een opgraving voor het Romeinse badhuis werd gevonden.

Het museum hoopt met de tentoonstelling in wording veel kinderen aan te trekken.

"Doordat je de laden opentrekt, zit er elke keer weer een verrassing achter. Wij hebben er echt voor gekozen om niet een vitrinekast neer te zetten. Op deze manier voel je directer aangesproken tot de objecten", aldus De Wit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden