NieuwsOpgraving

Archeologen zeggen een oude Bijbelse stad te hebben gevonden

Archeologen doen opgravingen in de stad waarvan gezegd wordt dat het de Bijbelse stad Siklag is. Beeld AFP
Archeologen doen opgravingen in de stad waarvan gezegd wordt dat het de Bijbelse stad Siklag is.Beeld AFP

Archeologen zeggen in Israël de restanten van de Bijbelse stad Siklag te hebben herontdekt. De stad waar koning David zich volgens de Bijbel heeft schuilgehouden.

Dat is maandag bekendgemaakt door de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem en het belangrijkste instituut voor archeologie in Israël, die het onderzoek naar de opgraving van de stad samen met de Macquarie University in Sydney uitvoerden.

De opgravingen startten in 2015 bij de plaats Khirbet al-Raï, dichtbij Kirjat Gat, centraal in Israël. Er werd al langer gezocht naar Siklag. In de afgelopen decennia zijn al zeker ruim tien mogelijke locaties van de stad aangewezen, die later door deskundigen allemaal weer terzijde werden gelegd. Deze keer is het volgens onderzoekers wel raak.

Het onderzoek is omstreden. In The Times of Israel zegt Aren Maeir, een van de bekendste archeologen van Israël, dat nog lang niet gezegd is dat het om Siklag gaat. “Het is ongelooflijk. Ik begrijp niet hoe ze er op komen. Er is simpelweg geen basis om te zeggen dat het om Siklag gaat. Daar moet nog veel meer onderzoek voor worden gedaan.”

Olielampen en offerschalen

In de Bijbelboeken 1 en 2 Samuel wordt Siklag genoemd als stad waar koning David verbleef toen hij op de vlucht was voor koning Saul, de eerste koning van Israël. David was onder het volk geliefder, waardoor koning Saul hem wilde vermoorden. Hij trok naar de Filistijnen, de vijanden van Saul, waar hij van de Filistijnse koning Achis van Gath een schuilplaats in Siklag kreeg. Later trok David naar Hebron om daar tot koning gekroond te worden.

Archeologen zeggen overblijfselen te hebben gevonden van een Filistijnse nederzetting uit de twaalfde en elfde eeuw voor Christus, met onder meer grote bouwwerken, olielampen en offerschalen die geluk moesten brengen bij de bouw. Ook bewijzen de resultaten van de opgravingen dat de stad uiteindelijk is verwoest door een brand en later weer terugkwam als een meer landelijke nederzetting. Dit sluit aan bij het Bijbelse verhaal.

Correctie: in de oorspronkelijke versie van dit artikel stond dat Siklag ook in het Nieuwe Testament genoemd wordt. Dat is niet juist.

Lees ook:

‘3000 jaar oud paleis koning David opgegraven’

Volgens de Bijbel noemde God hem ‘een man naar mijn hart’. Israëlische archeologen beweren nu dat ze zijn paleis hebben gevonden in de oude stad Khirbet Qeiyafa, zo’n dertig kilometer ten westen van Jeruzalem.

Restaurateurs openen het vermeende graf van Jezus

Voor het eerst sinds 1555 hebben restaurateurs het marmer weggehaald dat het vermeende graf van Jezus in Jeruzalem bedekt. Terwijl het marmer wordt opgeknapt, krijgen archeologen de kans om het rotsgraf eronder te onderzoeken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden