Archeologen vinden nog geen spoor van Ram in Ayodhya

Drie maanden boren, graven en schrapen hebben nog geen spoor van bewijs opgeleverd dat in de Indiase stad Ayodhya ooit een hindoetempel heeft gestaan op de plek waar tot 1992 een moskee stond. Dat schrijven archeologen, belast met het onderzoek, in een interimrapport.

Het dispuut rond de vernietigde moskee is een van India's meest explosieve kwesties. De hindoes geloven niet alleen dat op deze plek vijf eeuwen geleden een hindoetempel stond, ze menen ook dat hier de hindoegod Ram geboren is. De moskee werd in 1992 afgebroken door hindoes, opgetrommeld door extremistische hindoe-organisaties en politici, onder wie India's huidige vice-premier L.K. Advani. Bij rellen daarna vielen zeker drieduizend doden.

Sindsdien is de 'herbouw' van de hindoetempel prioriteit van extremistische hindoe-organisaties, en onderwerp van tal van juridische procedures. Al in 1993 bepaalde het Indiase Opperste Gerechtshof dat het niet zijn taak was na te gaan of op deze plek ooit een tempel had gestaan, noch of dit de geboorteplek van Ram was. Maar het Hooggerechtshof in de deelstaat Uttar Pradesh, waar Ayodhya ligt, achtte het in maart nuttig om onderzoek te laten doen door onafhankelijke archeologen.

Dit onderzoek moest binnen een maand zijn afgerond, maar de archeologen begonnen veel later en zeggen nog niet klaar te zijn. Hun werkzaamheden hebben een belang waar Nederlandse archeologiestudenten alleen maar van kunnen dromen.

Hindoe-fundamentalistische politici wreven zich aanvankelijk in de handen en omschreven het onderzoek als een belangrijk precedent voor heel India (ze vergaten gemakshalve dat ook jaïnistische gelovigen historische aanspraak maken op de plek). Nu roepen ze dat de archeologen knoeien met bewijsmateriaal.

Elk onderzoek zal altijd omstreden zijn. Belangrijker is het principiële bezwaar: voor een rechtbank in de seculiere staat die India wil zijn, zou het er niet toe moeten doen of onder de zestiende-eeuwse moskee een tempel ligt. Die vraag is interessant uit cultureel, historisch en religieus oogpunt. Maar in een juridisch dispuut over de verwoesting van een moskee zijn relevante wetten van toepassing. Bijvoorbeeld de wet uit 1991 die bepaalt dat gebedshuizen geëerbiedigd moeten worden op de plekken waar ze waren bij de onafhankelijkheid in 1947.

Het eind is zoek als er wel tempelresten in Ayodhya worden gevonden, en als de rechtbank daarom de bouw van de beoogde Ram-tempel toestaat. Een beeldenstorm dreigt in heel India, waar in de loop der eeuwen vele hindoeïstische, boeddhistische en islamitische gebedshuizen bovenop elkaar zijn gebouwd.

Seculiere Indiërs bidden dat de archeologen in Ayodhya niets vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden