Archeologen vinden grot uit legende Romulus en Remus

De Romeinen staan op hun kop na de ontdekking van een grot waar volgens de legende de wolvin Romulus en Remus zoogde.

Pauline Valkenet

’Een van de belangrijkste ontdekkingen ooit!’, ’ongelooflijk!’, ’een droom die waarheid is geworden’. Italiaanse archeologen en geschiedkundigen komen woorden tekort wanneer ze reageren op de vondst van een grot in het oude Rome. Het gaat dan ook om een heel bijzondere grot: hier zouden Romulus en Remus zijn gezoogd door een wolvin. De tweelingbroers ontsnapten zo aan de dood en stichtten later de eeuwige stad.

De grot – waarvan de ontdekking dinsdag wereldkundig is gemaakt – bevindt zich in het Palatijn. Op die heuvel verrees later het machtscentrum van het Romeinse Rijk. Archeologen hebben met behulp van laserscan en camera kunnen zien dat het plafond van de grot is versierd met mozaïeken, schelpen en een witte adelaar op een hemelsblauwe ondergrond, symbool van keizer Augustus. Niemand is dit antieke heiligdom nog binnen gegaan; er is alleen een gat in de bovenkant gemaakt zodat er voorzichtig met een camera naar binnen kon worden gegluurd. Want de bodem van de fragiele grot ligt zestien meter onder de grond, ongeveer ter hoogte van Circus Maximus.

Romulus en Remus waren volgens de legende zonen van Mars. Ze zouden als baby’s in een mandje zijn gestopt en in de Tiber zijn gegooid. De broertjes spoelden aan op de rivieroever en een wolvin zou ze daar, in een grot aan de voet van het Palatijn, hebben gezoogd. Eenmaal volwassen besloten de tweelingbroers om op die plek een stad te bouwen. Die eer viel Romulus ten deel: hij stichtte Rome in 753 voor Christus. Tijdens een latere machtsstrijd werd Remus door Romulus gedood. Een zogende wolvin met twee baby’s is nog altijd een symbool van de Italiaanse hoofdstad.

Rond het jaar nul heeft keizer Augustus zijn paleis vlakbij de vereerde grot laten bouwen. En tot aan de vijfde eeuw is de grot, waarschijnlijk in opdracht van de keizer versierd, een heiligdom voor de Romeinen geweest. Elke februari holden mannen in dierenvellen om het Palatijn heen en sloegen de vrouwen met leren zweepjes, ter bevordering van de vruchtbaarheid. Paus Gelasius I vond dat ritueel maar niks en verbood het.

Dat de legendarische zoogplaats ergens moest zijn, was bekend. Maar niemand wist precies wáár. Terwijl onderzoekers deze zomer de fundamenten van het paleis van Augustus bestudeerden, stuitten ze op iets onbekends. Met een endoscoop werd vastgesteld dat het om een ruimte van ongeveer zes meter breed en acht meter hoog ging. De opwinding steeg: zou dit soms dé grot zijn? Eenmaal binnengekeken met een elektronisch oog zagen ze het versierde plafond en begonnen te gillen. „Het was een onvergetelijk spektakel”, vertelt ingenieur Giorgio Croci.

Het is bijna zeker dat dit inderdaad de grot uit de legende is, al hadden archeologen die eigenlijk een stuk westelijker verwacht. Hoe verder onderzoek in zijn werk zal gaan, weten de experts nog niet. Sommigen willen op zoek naar de ingang – al weet niemand waar die is – om de grot te kunnen betreden. Anderen stellen voor het gat in het plafond te vergroten, zodat er zo voor het eerst sinds eeuwen weer een mens naar binnen kan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden