Arcadis mag New York droog gaan houden

Een schets van hoe de waterkering van Arcadis in New York eruit komt te zien. Bron: One ArchitectureBeeld rv

Na New Orleans moeten Nederlandse ingenieurs nu New York behoeden voor overstromingen.

Bij een brochure voor een ‘sterk, veerkrachtig New York’ staat een afbeelding van Scheveningen. Het gaat de Amerikanen niet om de strook Noordzee, het strand en de boulevard. Het gaat hen om de verhoging waar de hotels en appartementen op staan. Zo’n zelfde zeekering moet in New York de East River bedwingen zodat deze nooit meer zoveel schade kan veroorzaken als in 2012, toen orkaan Sandy over de stad raasde. Een prestigieuze klus waarvoor het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis de hoofdingenieur is. De plannen zijn afkomstig van het eveneens Nederlandse One Architecture en het Deense BIG. 

Door orkaan Sandy kwamen vijf jaar geleden delen van Manhattan meters onder water te staan, zaten 2,1 miljoen New Yorkers zonder stroom en liepen metrostation vol water. De schade liep in de tientallen miljarden euro’s. Dat dus nooit meer, was de reactie van het stadsbestuur in New York en andere steden die ook waren getroffen.

Er werd een wedstrijd uitgeschreven, Rebuild by design, onder leiding van de Nederlandse watergezant Henk Ovink. Allerlei bedrijven en organisaties met plannen om de Amerikaanse steden te versterken deden mee. Ook Arcadis, dat meedeed aan een consortium dat de opdracht in het zuiden van Manhattan won. 

Waterkeringen

“Wij gaan dijken bouwen, maar niet zoals we in Nederland zijn gewend, als een lange sliert langs het water”, zegt Edgar Westerhof, directeur overstromingsrisico’s van Arcadis in New York. Voor dat soort dijken is niet overal ruimte, bijvoorbeeld omdat er een weg langs het water loopt. “Op dat soort plekken plaatsen we waterkeringen. Die gaan dicht zodra een overstroming dreigt. Dit is het eerste grote werk dat zich uitstrekt over ongeveer vier kilometer. Later komt er meer bij. In totaal gaat het over een gebied van ongeveer 15 kilometer.”

Behalve voor dijken en waterkeringen ziet Arcadis er op toe dat de afvoer van water wordt verbeterd. Hoeveel het Nederlandse bedrijf ontvangt voor de opdracht, is niet bekendgemaakt.

New York is niet het eerste project van Arcadis in de VS. Het bedrijf had al een belangrijke rol bij de bouw van waterkeringen in New Orleans nadat orkaan Katrina de stad onder water zette. Een lot dat ook Houston in Texas dit jaar trof. De kans is groot dat Arcadis ook daar nieuwe waterkeringen gaat bouwen. Eerder dit jaar kreeg het Nederlandse ingenieursbureau al de opdracht de kust in de staat Virginia te versterken.

Ramp

Arcadis staat er dus goed op in de Verenigde Staten, en dat is wrang genoeg deels te danken aan de ramp in New Orleans, zegt Westerhof. “Dat is nu twaalf jaar geleden. Daar moest op ongekende schaal werk worden verricht, onder tijdsdruk. Er is een compleet nieuw stadsbeschermingssysteem uit de grond gestampt.”

De klus in New York dankt Arcadis aan een strategie die volgens Westerhof 'typisch Nederlands' is. "Wij werken samen met de lokale gemeenschap”, zegt Westerhof. “Zo krijg je veel draagvlak. We zijn eerst naar de omwonenden gegaan. Met die mensen, en met bedrijven, instanties en andere belanghebbenden hebben we een plan geschetst.” Bij die Nederlandse aanpak spelen ook het Deense Big en One Architecture een belangrijke rol.  

Lees ook: Hoe New Orleans met Nederlandse hulp orkaanbestendig werd

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden