Arcadis actiever in het Midden-Oosten

Grootste aankoop, Hyder, betrokken bij bouw wolkenkrabbers

Twee mensen weten meer dan één. Als twee mensen samenwerken, is de kans groot dat ze samen meer presteren dan ieder afzonderlijk.

Kort samengevat was dat de filosofie achter de vele overnames die Harrie Noy deed in de twaalf jaar dat hij leiding gaf aan ingenieursbureau Arcadis. Tijdens interviews mocht hij graag verhalen over de voordelen van kennisuitwisseling: over Franse metrodeskundigen (van Arcadis) die de oplossing leverden voor een vastgelopen project in het Amerikaanse Detroit; over Nederlandse specialisten (van Arcadis) die hun collega's uit de VS hielpen zoeken naar manieren om New Orleans te beveiligen tegen overstromingen na orkaangeweld.

Al kopend bouwde hij Arcadis uit tot een van de grootste ingenieursbureaus ter wereld met als specialiteiten water, infrastructuur, milieu en het ontwerp van gebouwen. 37 overnames deed hij, vooral in het buitenland. Tot nu schreef Arcadis geen cent op de aankoopsommen af.

Noy's opvolger Neil McArthur deed het rustiger aan: vanaf begin 2012 zes overnames. Maar in de nazomer ging de Brit los: drie bedrijven met een gezamenlijke omzet van ruim 500 miljoen euro en bijna zesduizend werknemers werden aangeschaft. Ze maken Arcadis zo'n 25 procent groter. Begin deze week zijn de drie overnames afgerond.

Het Canadese Franz Environmental telt ongeveer honderd consultants met kennis van milieuzaken. Het Amerikaanse Callison heeft duizend personeelsleden, vooral architecten en interieurontwerpers. Bekende klanten zijn de winkelketens Nordstrom (mode), JC Penney, Zara en Ikea. Callison verdient zijn geld onder meer in de VS, China en het Midden-Oosten.

De grootste aankoop is de Britse ingenieursgroep Hyder (4600 man), die verstand heeft van water, infrastructuur en gebouwen. Grote gebouwen vooral. Zoals Arcadis graag pronkt met zijn waterwerken bij New Orleans, zo pronkt Hyder met 'zijn' wolkenkrabbers zoals de Boerj Khalifa in Doebai, het hoogste gebouw ter wereld. Hyder was verantwoordelijk voor de mechanica, elektra, veiligheidssystemen, fundering en de veiligheidssystemen van de kolos. Bij vier gebouwen met meer dan 100 verdiepingen die in aanbouw zijn, is Hyder betrokken. Het bedrijf, dat overigens weinig winst maakt, werkt veel in Azië en het Midden-Oosten.

Arcadis werkt ook mee aan grote gebouwen. Via dochter Harris is het actief bij de bouw van de Kingdom Tower in Djedda, die de Boerj Khalifa zal aflossen als hoogste gebouw. Grote kans dat de door Noy zo geprezen kennisuitwisseling bij Arcadis en Hyder vooral gaat over prestigeprojecten in het Midden-Oosten.

De allerhoogste

De Boerj Khalifa in Doebai is met 828 meter het hoogste gebouw ter wereld. Het meer dan 160 verdiepingen tellende bouwwerk biedt plaats aan hotels, luxe appartementen, kantoren, restaurants en fitness-centra. De bouw nam bijna zeven jaar in beslag. Hyder Consulting, net door Arcadis gekocht, was een van de architecten.

Arcadis maakte gisteren zijn cijfers over het derde kwartaal bekend. De omzet bleef gelijk aan die van vorig jaar (475 miljoen). De winst, exclusief rente, belastingen en goodwillafschrijving daalde van 46,5 naar 40 miljoen. Dat kwam doordat Arcadis ruim 7 miljoen euro kwijt was aan kosten om Hyder en het Amerikaanse Callison over te nemen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden