ARC ontpopt zich tot dè verrassing

KATWIJK - ARC mag zich na vier speeldagen dè verrassing van het zaterdagvoetbal noemen. Tegen het eveneens nog ongeslagen Katwijk leek er voor het eerst sprake van enige druk op de Alphense ploeg te komen. ARC ging daarmee echter op natuurlijke wijze om en blies Katwijk weg als betrof het een mug: 0-2.

PETER WILSCHUT

Het is nog veel te vroeg om aan die winst de conclusie te verbinden dat ARC zich mengt tussen de toppers. Maar het gemak waarmee en de manier waarop de pupillen van de nieuwe trainer Wim Berckenkamp meevoetbalden in het tempo en het ritme van de Katwijkse topper was opvallend. Zeker toen ARC die ritmiek in het laatste stadium van de wedstrijd brak en overtrof. Katwijk was nog redelijk begonnen, terwijl de ploegen voor rust qua doelpogingen gelijke tred hielden. Ook toen al viel echter op dat Katwijk het kruit in de beginfase verschoot waar ARC met het verstrijken van de eerste helft aan scherpte won. In die zin kwam de openingsgoal tien minuten na de pauze niet onverwacht. Fabian Gelderblom verkreeg vanaf de middenlijn een vrije doortocht: 0-1. Zonder dat Katwijk tussentijds iets inspirerends ondernam, besliste Ard Blok de strijd tien minuten nadien met een vlammende kopstoot: 0-2. De beste kansen bleven ook daarna uit de contra-attaque voor de Alphense ploeg, terwijl Katwijk ondanks het inderhaast samengestelde centrale spitsentrio Zwaan-De Haas-Van Zelst maar een enkele keer gevaarlijk kon worden.

Berckenkamp wil met zijn ploeg vooral genieten van de huidige status. “Na een overwinning mogen we de rest van het weekeinde zweven. Op maandagavond eten we vervolgens taart bij de training en dan begint het boek van de nieuwe tegenstander. We leven van week tot week.” De trainer - als speler van FC den Haag ooit deel uitmakend van een lichting begenadigde spelers als Ling, Dusbaba, Swanenburg, Jol en Bres - streek vorig jaar als trainer van het tweede team in Alphen aan den Rijn neer, nadat hij eerder zelf als verantwoordelijke man had gewerkt bij het Goudse Jodan Boys. Toen ARC vorig jaar niet presteerde en voor dít seizoen Berckenkamp tot roerganger verkoos, kon de trainer de stand van de inventaris ruimschoots opnemen. “Tegen sommige spelers heb ik gezegd dat ze wat mij betreft konden vertrekken. In de omgeving hebben we vooral jongens gezocht met een goed voetbalhart.” De ploeg die in elf jaar op het hoogste niveau nooit hoger reikte dan de vijfde plaats schrapte elf namen uit de selectie, waaronder die van arrivées als Dwight Blackson, Marco Dijkhuizen, Danny Kuppen en Edmund Vriesde.

Van de negen nieuwkomers kwamen er zaterdag zeven in actie. De sterke doelman Fred Admiraal (Volendam), de ook opbouwend sterke rechtsback Arthur van Orssagen (UVS), het volledige en veelzijdige middenveld Mark Jansen (Quick Boys) - Wim Westenberg (DEVJO) - Ard Blok (Jodan Boys) en de snelle en balvaste rechterspits Fabian Gelderblom (Sparta-am) startten in de basis. Spits Remco Blok (Jodan Boys) ontbrak geblesseerd, terwijl Marcel Braam (KRV) inviel. Voorstopper Langemaat (in 1995 van Katwijk gekomen), libero Balkhoven (vorig jaar gekomen van Capelle) linksback Rob Koster (1994, Wilhelmus), en de spitsen Ruud Bos (1993, Zevenhoven) en Marc Meijering (vorig jaar, Argon) completeerden het weinig Alphens ogende team.

Over de huidige ontwikkelingen zegt de bijna 37-jarige ex-Katwijker Henk Langemaat, die zaterdag speelde als in zijn beste dagen en Hans Zwaan moeiteloos lamlegde: “Vorig jaar was een aantal spelers niet bereid tot het noodzakelijke stapje extra. De jongens die nu in het veld komen hebben dat wel. Een succes als tegen Katwijk maakt de teamgeest natuurlijk alleen maar sterker.” Waar ARC slechts hoopte verschoond te mogen blijven van degradatiezorgen, is er nu het perspectief van de top. Aan een verblijf in de kelder hoeft ARC voorlopig niet te denken.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden