Arbodienst met specialisme in zwangerschap en menopauze

Zwangere buik.  Beeld ANP
Zwangere buik.Beeld ANP

Een arbodienst voor vrouwen, is zoiets echt nodig? Ja, zegt Joyce van Dijk van Healthy Woman. “Neem alleen al de overgang. Tachtig procent van de vrouwen geeft aan er klachten van te ervaren”, zegt zij. “Nu melden veel dames zich ziek en is er een groot verzuimprobleem.”

Kirsten Commijs

Dat moet anders, vindt Van Dijk. Ze is de oprichter van de eerste arbodienst voor vrouwen, want zij vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor de gezondheid van vrouwen op het werk. Vooral rondom zwangerschap en de menopauze.

Over die fase, waarvan zo veel vijftigers last hebben, is veel onduidelijk. Sterker nog: in sommige culturen is er geen naam voor. Veel van de klachten die vrouwen in de overgang ervaren, hebben overlap met de verschijnselen van een burn-out.

“Als een vrouw dan bij de bedrijfsarts over haar klachten vertelt, kan het gebeuren dat de arts de verkeerde diagnose stelt. Zo kan ze ten onrechte thuis komen te zitten met een burn-out. Een slechte zaak, thuisblijven werkt in de overgang juist averechts.”

Moeilijke combinatie

Volgens Van Dijk kan wat basiskennis al veel winst opleveren. Zo zijn suiker, alcohol en koffie echte boosdoeners voor een vrouw in de overgang. “Met de juiste voeding, iets meer rust en begrip op de werkvloer wordt de overgang al een stuk draaglijker.”

Elke levensfase heeft zijn eigen probleem. Zo ziet Van Dijk dat het voor veel jonge moeders moeilijk is om na hun zwangerschap weer aan het werk te gaan. Een baby en een baan zijn in het begin moeilijk te combineren. Daar moet begrip voor zijn en de werknemer moet worden begeleid, vindt de oprichter van de arbodienst. Een organisatie die iets weet over deze problemen, kan er beter mee omgaan.

Lees ook:

‘Hallo droge vagina’: vrouwen boos om Etos-reclame

Etos wil met zijn laatste reclame het taboe op de overgang bij vrouwen doorbreken, maar oogst vooral woede.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden