Arbitragehof in Den Haag buigt zich over Zuid-Chinese Zee

De Zuid-Chinese Zee ten zuiden van de Filipijnen waar China kunstmatige eilanden aanlegt. Beeld epa

De Amerikaanse regering is blij met een besluit van het Permanente Hof van Arbitrage over gebieden in de Zuid-Chinese Zee. Het arbitragehof verwierp donderdag de bezwaren van China, dat betoogde dat het in Den Haag gevestigde hof geen rechtsmacht in deze kwestie had.

De zaak tegen China is aangespannen door de Filipijnen. Dat land wil dat het hof de aanspraken van China op het grootste deel van de zee afwijst op grond van de VN-conventie voor het zeerecht. China profileert zich al anderhalf jaar steeds nadrukkelijker in de Zuid-Chinese Zee, onder meer door de aanleg van kunstmatige eilanden. Dat leidt tot spanningen in de regio.

De Chinese viceminister van Buitenlandse Zaken zei vrijdag dat de zaak in Den Haag niets verandert aan de claims die China heeft gelegd op gebieden in de zee. Het land gaat niet meewerken.

Volgens de Amerikanen laat het besluit van het Hof van Arbitrage zien dat internationaal recht heel belangrijk is in de territoriale conflicten in de Zuid-Chinese Zee. De Amerikaanse marine stuurde eerder deze week een torpedobootjager tot op 12 zeemijl (22 kilometer) van de kunstmatige eilanden die China heeft gebouwd in de Zuid-Chinese Zee. Met de beweging stelden de Verenigde Staten de territoriale claims van China in het gebied aan de kaak.

Zandbanken
Het hof benadrukt donderdag dat de Filipijnse regering niet heeft gevraagd 'om over de soevereniteit over de maritieme structuren (...) waarop zowel door de Filipijnen als door China aanspraak wordt gemaakt' of over de zeegrenzen te beslissen. De zaak gaat wel over rechten, aanspraken en 'de status van bepaalde maritieme structuren' zoals zandbanken en riffen in de Zuid-Chinese Zee.

Het kan nog een jaar duren voordat er een uitspraak komt in de zaak. De Filipijnen waren begin 2013 naar het Hof gestapt. China kan een uitspraak van het hof terzijde schuiven, maar dat zou het aanzien van de opkomende wereldmacht geen goed doen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden