Arbitrage beslist over degradatie in MK

Afgelopen weekend werden de laatste vijf wedstrijden van de MK viertallen gespeeld. Na 22 wedstrijden (de twaalf deelnemende teams troffen alle andere teams twee keer) werden er twee strepen getrokken. Eerst de top. De nummers 1 tot en met 4 gaan door naar de halve finale. Dat Modalfa (Amsterdam), Crash (Leiden) en 't Onstein 2 (Vorden) door zouden gaan, kon men al van ver aan zien komen. Voor de vierde plek waren een stuk of vijf gegadigden, zo dicht zat het op elkaar. Uiteindelijk werd Star (Utrecht) de gelukkige. Star won de laatste wedstrijd met 24-6 van HOK (Amsterdam), waarmee ze niet alleen HOK passeerde, maar omdat De Lombard (Rotterdam) niet meer dan 16 haalde en EGBC (Groningen) niet meer dan 18, werd de vierde plaats voor Star een feit.

De tweede streep werd getrokken tussen plaats 9 en 10. De onderste drie degradeerden, de nummers 5 tot en met 9 zijn uitgespeeld (keren volgend seizoen weer terug in MK). Dat 't Onstein 1 op de laatste plaats is geëindigd, is iets dat niemand voor mogelijk had gehouden. Vooral voor Jansma-Verhees een enorme domper, juist nu ze de A-status op zak hadden door hun goede prestatie in Monaco. Het zat vooral in het nevenpaar. Eerder werd Erik Oltmans uit het team gezet, waarna Anton Maas verder moest met invallers. Op dit niveau kan je het meestal wel vergeten om in zo'n korte tijd een beetje ingespeeld te raken. Ook Buitenhof (Den Haag) degradeerde en dat is voor het eerst in lange tijd. De derde degradant moest komen uit de directe confrontatie in de laatste ronde tussen Viva (Den Haag) en BCO (Utrecht). Een arbitragezaak moest er aan te pas komen om de degradatie van BCO te bezegelen. Het spel lag als volgt (zie diagram 1).

Voor Viva zat Van de Haar als noord in 3SA, nadat Daemen (west voor BCO) twee keer schoppen had geboden. Oost kwam uit met 6 en Daemen speelde AH en schoppen na voor de vrouw van de leider. De leider is hierna kansloos. Hij speelde nog zes rondjes klaveren en A, waarna dit de eindpositie was (zie diagram 2).

Op de volgende kaart uit de dummy (zuid) gooide Daemen (west) een schoppen weg, de leider speelde bij, waarop oost iets riep in de trant van ,,werd er harten gevraagd?''. Pas toen realiseerde Daemen wat er gebeurd was. Hij had ruiten verstaan in plaats van harten en daarom een schoppen weggegooid. Echter, door je partner opmerkzaam te maken op een mogelijke verzaking, wordt die verzaking voldongen en dat levert je een strafslag op, in dit geval een hele dure. Nu werd 3SA gehaald, in plaats van één down, aldus de arbiter. BCO ging uiteraard in protest. Na het nodige wikken en wegen liet de PC (protestcommissie) het oordeel van de arbiter staan met één VP straf voor Viva. Dat was voor BCO net niet genoeg. Had de PC de beslissing van de arbiter terugedraaid naar 3SA min één, dan was Viva gedegradeerd.

Technisch gezien kun je stellen, het is je eigen taak om op te letten wat er voor gespeeld wordt (dus niet alleen luisteren, ook kijken), maar dit heeft toch iets weg van een voetballer die met een Schwalbe een penalty probeert te versieren. Aan diverse tafels ging het afspel precies hetzelfde, maar werden de laatste drie kaarten dicht gegooid, alle leiders wisten dat het zinloos was om door te spelen. Om dan via het 'afdwingen' van een verzaking proberen je contract te maken, gaat wel heel ver.

In de laatste ronde viel het niet mee om veel te scoren, daar waren de spellen te vlak voor. Deze 4 leverde anders nog heel wat hoofdbrekens op (zie diagram 3).

Aan diverse tafels ging het bieden:

West Noord Oost Zuid

- 2 1) dbl pas

4 pas pas pas

1) Muiderberg (5 krt + 4+ krt /, 6-10 ptn

Noord heeft tegen 4 een lastige uitkomst. Een paar keer werd voor een kleine ruiten gekozen en dan begint 4 kans te krijgen, al moet de leider nog wel oppassen. Toen de leider een beetje ondoordacht HA speelde, was 4 in grote problemen, omdat de schoppen 1-4 zaten. De leider kon nog wel ruiten naar de aas spelen en V voor, gedekt met H, maar zuid kon overtroeven en met zijn vierde troef de laatste troef van de dummy wegtrekken. Hierna moest de leider nog een ruiten en A verliezen. Beter is het om wel rekening te houden met een 1-4 schoppenzitsel, zeker na de ruiten uitkomst voor de boer, die houdt (west heeft al minstens negen kaarten in de rode kleuren, dus de kans dat hij maar één schoppen heeft, neemt toe). Speel daarom A en ruiten van tafel. Zuid zal een klaveren weggooien, je neemt met A en speelt V na. Wat er nu ook verder gebeurt, je houdt de controle en geeft niet meer af dan A en twee schoppen slagen.

Twee paren waren in staat om 3SA te bereiken en te maken. Dat ging via een Lebensohl-relay.

West Noord Oost Zuid

- 2 1) dbl pas

2SA 2) pas 3 3) pas

3 4) pas 3 pas

3SA 5) pas pas pas

1) Muiderberg (zie boven)

2) Lebensohl

3) Min of meer verplicht

4) 4 krt , manche-forcing

5) Voorstel om 3SA te spelen ondanks 4-4 fit schoppen

Hier bewees de Lebensohl-conventie zijn waarde. Het verplichtte partner om 3 te bieden, waarna west zijn hand met 3 mooi kon omschrijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden