OpiniePensioenen

Arbeidswereld verandert, dus ook pensioenen

Pensioendaling compenseren met hogere AOW, betaald door jongeren? Laten we ons liever buigen over hoe hun positie te verbeteren, want ze hebben te maken met een andere economische realiteit, stelt Wilma Vogels, lezer te Zevenaar. 

In tegenstelling tot lezer Wim van Heezik uit Uden (Opinie, 26 augustus) was ik wel blij met het hoofdredactioneel commentaar. Dat liet zich kritisch uit over het pleidooi van de FNV om een eventuele daling van de pensioenen te compenseren door een stijging van de AOW (Opinie, 19 augustus). Maar ik begrijp wel waar de onvrede over de pensioenen vandaan komt.

Ik werk en heb een heel klein aanvullend pensioen, vanwege een WAO-verleden. Daarom krijg ik altijd de pensioenberichten. In die berichten staat trouw vermeld hoe hoog de indexering van de pensioenen is, hoe hoog de inflatie is en hoeveel de lonen zijn gestegen. Dat voedt uiteraard de onrust over achterblijvende pensioenuitkeringen.

Maar in dat overzichtje is niet de economische werkelijkheid van de afgelopen jaren vermeld. Ik werk in een sector, waarin arbeidscontracten vrijwel altijd tijdelijke contracten zijn. Daarom moest ik steeds wisselen van werkgever.

Loon steeds lager

Bij elke wisseling van baan daalde mijn inkomen. Ik ging van 20 naar 18 naar 16 euro bruto per uur, voor hetzelfde werk. Natuurlijk accepteerde ik dit, want ik wilde werken. Maar het gaat wel om een reële verlaging van het inkomen van 20 procent. En helaas, mijn boodschappen werden steeds duurder. Deze economische werkelijkheid zie ik niet terug in de cijfers die de pensioenfondsen presenteren aan de pensioengerechtigden.

Ik kan me voorstellen dat pensioengerechtigden niet meegekregen hebben hoezeer de arbeidswereld is veranderd. Zij hebben de belofte van een waardevast pensioen gekregen in een tijd dat zij goed verdienden. Ik was onthutst dat de FNV voorstelde om werkenden een hogere AOW op te laten brengen via de belastingen voor de vooralsnog relatieve daling van de pensioenen. Weer zijn het dan de jongeren die de lasten moeten betalen.

Wat mezelf betreft: ik begon ongeveer 35 jaar geleden met werken en moet nog enige tijd. Ik weet niet hoe lang, ik ben nu 61. Volgens mijn pensioenfonds krijg ik straks een paar honderd euro meer dan wat ik nu verdien. Het staartje van de goede oude tijd. Natuurlijk ben ik daar blij mee, maar eerlijk gezegd zou ik nog blijer zijn als we ons met elkaar zouden buigen over de vraag hoe we de positie van jongeren kunnen verbeteren, want hun toekomst ligt in die andere economische realiteit.

Lees ook:

‘Rijke ouderen’... Wie zijn dat eigenlijk?

Volgens het commentaar van Trouw kunnen veel van de huidige gepensioneerden best wat inleveren, mede dankzij het huizenbezit. Lezer Wim van Heezik uit Uden is daar verontwaardigd over.

Rijke oudere hoeft geen hogere AOW, dus sleutel liever aan het toeslagenstelsel

Als de pensioenen omlaaggaan, moet de overheid dan ter compensatie de AOW verhogen? Ja, zegt de FNV: op die manier kan de overheid niet alleen de koopkracht van de huidige pensioengerechtigden overeind houden, maar ook die van de komende generaties.

FNV: Compenseer laag pensioen met hoge AOW

De vakbond bepleit een stijging van de AOW-uitkering als aanvullend pensioen wordt gekort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden