arbeidsrecht interview / ’Werkgevers overvroegen bij discussie ontslagrecht’

,,Ik bevind me in de dugout met bondscoach Marco van Basten, die te maken heeft met een emotionele Van Gaal. Het is beter de storingen te negeren en te reageren op het moment dat het uitkomt.” Toch wil FNV-voorzitter Agnes Jongerius wel iets zeggen over de redenen waarom het niet is gelukt een akkoord te sluiten over versoepeling van het ontslag.

door Wilma van Meteren en Willem Schoonen

De werkgevers zeggen dat ze stevige concessies hebben gedaan aan de bonden en verwijten de FNV een akkoord te hebben gefrustreerd.

„Wat de werkgevers wilden is én simpeler én goedkoper ontslag, dan vraag je dubbelop. De wensen van MKB Nederland en VNO-NCW-huize zijn bij elkaar opgeteld. Ik hoor daar fusie-gedruis (van de werkgeversorganisaties, die al steeds nauwer samenwerken-red.) op de achtergrond. Traditioneel zitten ze er toch anders in. Dat verklaart waarom de werkgeversvoorzitters zo fors reageren bij deze teleurstelling. Ik begrijp best dat het voor Wientjes (VNO-topman) zuur is, dat het niet is gelukt. Maar draag dat dan als een man. Soms win je, soms verlies je.”

Maar u had toch persoonlijk een principe-akkoord met Wientjes over dat ontslag?

„Op 6 december spraken we elkaar voor het laatst, telefonisch. Hij vroeg: ‘als ik nog een aanpassinkje doe, kun je dan garanderen dat de uitkomst positief is ‘. Waarop ik zei, ik weet niet zeker of het ja wordt. Als je het nu wilt weten is het beter van nee uit te gaan. Het is een omstreden onderwerp, in onze achterban, maar ook bij de andere vakcentrales, CNV en MHP. Dit kan je niet afdoen als vakbondsbestuur, terecht hebben onze leden gezegd dat ze willen meepraten. Voor hen raakt het ontslagrecht de kern van werknemersrechten. Van een principe-akkoord is wat mij betreft geen sprake geweest.”

Hebben de nieuwe politieke verhoudingen na de verkiezingen een rol gespeeld?

„Deze besprekingen vonden plaats tegen het decor van formatiebesprekingen, waarin PvdA en CDA de sleutelspelers zijn. Beide hebben in de aanloop van de verkiezingen hun positie over het ontslagrecht gewijzigd. Als je zo’n gevoelige discussie hebt in je achterban én in de politiek, speelt dat vanzelfsprekend een rol. Op 6 december dan zeker willen weten of het goed gaat ... Wientjes overvroeg.”

Schaadt het ook niet de belangen van de werknemers dat er nu geen akkoord is met de werkgevers?

„Ik ben niet ongelukkig met de uitkomst. Ook omdat ik van mening ben dat het ontslagrecht niet het grootste maatschappelijk probleem is. In mijn nieuwjaarsspeech noemde ik het een non-probleem. En zijn de positieve gevolgen van een wijziging van ons stelsel zo fors voor de arbeidsmarkt? Uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau blijkt van niet. En zijn er niet ook onder de werkgevers mensen die ons hebben gezegd waar gaat dit over? Ze hebben geen moeite met de huidige ontslagregeling. Je maakt een sociaal plan, met in je achterhoofd de standaardvergoedingen die de rechter toekent, en het is klaar. Ontslag via het Centrum voor Werk en Inkomen is laagdrempelig en Rens de Groot (CWI-topman-red.) heeft zijn organisatie inmiddels zo goed gestroomlijnd dat ontslagvergunningen niet meer vele maanden op zich laten wachten, zoals vroeger.”

Maar het zal niet gemakkelijk zijn te onderhandelen met boze werkgevers over andere zaken. Zo was scholing van werknemers toch een belangrijk onderdeel van de deal over ontslag?

„Dat Wientjes boos is en dat van allerlei kanten aan zijn achterban wil laten zien, dat snap ik. Dat hij het verknoopt met discussies in de Sociaal-Economische Raad (Ser) over arbeidsmigratie en kernenergie, begrijp ik niet. Het is wachten op een milieuorganisatie die zegt wat heeft kernenergie te maken met ontslagrecht? Laat hij er onder de kerstboom nog eens rustig over nadenken. Iedereen is hard toe aan kerstvakantie. Het is verstandig dit verder te laten rusten. Overduidelijk is dat we samen verder moeten met vraagstukken als arbeidsparticipatie en employability, hoe krijgen we meer mensen aan de slag en hoe houden we werknemers fit om werkloosheid te voorkomen. We willen het toch niet aan de politiek overlaten om deze kwesties uit te werken?”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden